Vijeće ministara BiH želi suradnju s RH u gradnji koridora V c

VIJEĆE ministara Bosne i Hercegovine utvrdilo je u četvrtak konačni tekst odgovora na Pismo namjere Vlade Hrvatske iz kolovoza ove godine kojim je iskazana spremnost za financiranje i izradu pripremne dokumentacije nužne za gradnju dijela koridora V c koji prolazi preko teritorija BiH.

Vlasti BiH potvrdile su veliko zanimanje za ponudu Hrvatske i predložile sastanak eksperata kako bi se razradila sva tehnička i financijska pitanja.

U odgovoru koji će hrvatskoj vladi biti poslan iz Sarajeva ističe se kako vlasti BiH s velikom pozornošću i zadovoljstvom prate uspješnu gradnju autocesta u Hrvatskoj te rezultate postignute na tom planu smatraju impresivnima.

Vijeće ministara BiH podsjeća kako je s obzirom na loše stanje prometne infrastrukture u zemlji spremno na suradnju sa svim zainteresiranim stranama ne bi li se stvorili preduvjeti za što bržu provedbu projekta koridora V c koji preko teritorija BiH prolazi u dužini od 330 kilometara.

U BiH je na tom prometnom pravcu do sada izgrađena dionica autoceste u dužini od 11,5 kilometara u blizini Sarajeva, u pripremi je tender za gradnju još jedne dionice u dužini od devet kilometara a izrađeni su projekti za gradnju obilaznice oko Sarajeva u dužini od 10 kilometara.

Ostali dio buduće autoceste traži analizu i provjeru postojeće planske i projektne dokumentacije nužne za njenu gradnju.

Posljednja istraživanje položaja trase i određivanja optimalnog poprečnog profila autoceste odnosno poluatoceste urađena su 1990. i 1997. godine, podsjeća se u odgovoru Vijeća ministara BiH.

S obzirom da Pismo namjere Vlade Hrvatske sadrži prijedlog financiranja pripremnih aktivnosti za gradnju autoceste u iznosu od sedam do devet milijuna dolara, Vijeće ministara BiH tu ponudu "prihvaća ozbiljno i razmatra sveobuhvatno".

"Naglašavamo da smo veoma zainteresirani za suradnju s Republikom Hrvatskom, posebice na aktivnostima izrade studija po kojima bi se definirala rješenja i stvorili uvjeti za pripremu Ugovora o koncesiji i izradu glavnih projekata", navodi se u odgovoru Vijeća ministara BiH.

Također se ističe kako će se postupak izrade tehničke dokumentacije te radova na gradnji autoceste obaviti po proceduri međunarodnog natječaja što će biti uvjet i za budućeg koncesionara.

S obzirom na hitnost osiguranja financiranja izrade projektne dokumentacije, Vijeće ministara predložilo je da stručni timovi dvije države započnu razradu i usuglašavanje tehničkih i financijskih pitanja navedenih u Pismu namjere hrvatske vlade, a na temelju rezultata njihova rada Vijeće ministara BiH donijelo bi konačnu odluku.

"Ne prejudicirajući konačnu odluku nadamo se kako ćemo uspješno surađivati na ovom projektu", stoji u pismu što ga je potpisao predsjedatelj Vijeća ministara BiH Adnan Terzić.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara