VIJEĆE MINISTARA NEĆE U PONEDJELJAK FORMALNO RASPRAVLJATI O AVISU

Rasprava o hrvatskom avisu svakako će se naći na dnevnom redu Vijeća ministara prije summita EUa u lipnju, ali na sljedećem sastanku ministara vanjskih poslova u ponedjeljak u Luxembourgu nije predviđena formalna rasprava o tome, doznaje se u petak od irskog predsjedništva EUa.

"Hrvatski avis bit će na dnevnom redu Europskog vijeća u lipnju te na jednom od sljedećih sastanaka Vijeća ministara prije summita u svibnju ili u lipnju", rekla je na konferenciji za novinare irska veleposlanica pri EU-u Anne Anderson.

Prije nego što dođe na Vijeće ministara o avisu trebaju raspravljati Odbor za zapadni Balkan (COWEB) i Odbor stalnih predstavnika (COREPER).

COWEB je radna skupina Vijeća EU-a, kojeg sačinjavaju predstavnici ministarstava vanjskih poslova zemalja članica. Na sastancima COWEB-a pripremaju se zaključci za zemlje iz Procesa stabilizacije i pridruživanja.

COREPER čine veleposlanici zemalja članica pri EU-u, a zadužen je za pripremu svih sastanaka Vijeća ministara.

Europska komisija objavila je u utorak u Strasbourgu pozitivan avis o hrvatskoj kandidaturi s preporukom Europskom vijeću da se otvore pregovori o članstvu. Zbog nedostatka vremena avis nije stigao na dnevni red COREPER-a koji se redovito sastaje srijedom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Međutim, veleposlanica Anderson nije isključila mogućnost da predstavnici Komisije neće izvijestiti ministre o hrvatskom avisu.

Povjerenik Europske komisije za proširenje Guenter Verheugen izvijestit će u ponedjeljak u Luxembourgu ministre o najnovijim nalazima o stupnju pripremljenosti za članstvo 10 zemalja, koje 1. svibnja postaju punopravnim članicama EU-a.

Predviđeno je također da irsko predsjedništvo izvijesti Vijeće o namjeri ponovnog pokretanja rada Međuvladine konferencije o europskom ustavu. Na summitu u ožujku, Europsko vijeće je odlučilo da se dogovor o ustavu treba postići najkasnije do summita u lipnju 17. i 18. lipnja.

Vijeće će također donijeti zaključke o zapadnom Balkanu, u kojima će biti riječi o Srbiji i Crnoj Gori te Kosovu, Makedoniji, Bosni i Hercegovini te o gospodarskoj suradnji nakon summita Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) održanog u Sarajevu 21. travnja.

Na dnevnom redu ministara vanjskih poslova, između ostalog, naći će se bliskoistočni mirovni proces, odnosi EU-Rusija i EU-Afrika te pitanje embarga na prodaju oružja Kini.

(Hina) xsv ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara