Vijeće sigurnosti bi trebalo nametnuti jače sankcije Iranu

IZVORI iz Ujedinjenih naroda u New Yorku kažu da očekuju završavanje nacrta nove, oštrije rezolucije protiv Irana do kraja ožujka. Nove restrikcije bi trebale natjerati Iran da obustavi svoj nuklearni program, koji u zadnje vrijeme zasjenjuje sve ostale probleme na Bliskom istoku.

Predstavnici pet stalnih zemalja članica Vijeća sigurnosti (SAD, Kina, Rusija, Francuska, Velika Britanija) i Njemačke (koja predsjeda Europskom unijom) navodno su se složili oko toga da je iranski program opasan i da mu treba stati na kraj.

Izvori kažu da očekuju da će nacrt biti izložen Vijeću sigurnosti, te da će se o njemu raspraviti i da će se sama rezolucija donijeti najkasnije do kraja ožujka, a preliminarni nacrt već kruži među predstavnicama stalnih članica Vijeća. Navodno bi nova rezolucija trebala donijeti jače sankcije Iranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nova rezolucija trebala bi biti odgovor na iransko nepoštivanje Rezolucije UN-ovog Vijeća sigurnosti 1737, koja je Iranu dala 60 dana da obustavi program, a nametnula mu je i ekonomske sankcije na uvoz materijala koji bi se mogao koristiti za obogaćivanje urana.

Francuski ministar rekao je da bi vojni napad na Iran bio loša ideja, američki predstavnici su također oslabili retoriku što se tiče "bombardiranja nazad u kameno doba", a samo još malo ekstremniji izraelski političari u javnosti govore kao da je napad na Iran blizu. 

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara