Vijeće sigurnosti će u četvrtak glasovati o iračkoj rezoluciji

VIJEĆE sigurnosti Ujedinjenih naroda planiralo je u četvrtak glasovati o iračkoj rezoluciji u kojoj su Sjedinjene Države odgovorile na zahtjev nekih članica da se ojača uloga UN-a preko uvođenja njegovog posebnog predstavnika.

Nacrt rezolucije, koju su zajednički predložile Sjedinjene Države, Velika Britanija i Španjolska, traži ukidanje sankcija Iraku, obnovu gospodarskih aktivnosti nastavljanjem prodaje nafte i upostavljanje vlasti pod upravom okupacijskih sila, Sjedinjenih Država i njegovih koalicijskih partnera.

Nacrt rezolucije, njegova četvrta inačica, nastojao je izaći u susret zahtjevima nekih članica Vijeća sigurnosti da se ojača uloga UN-a tako što će glavni tajnik Kofi Annan imenovati posebnog predstavnika, s višim statusom nego što je posebni koordinator koji se navodi u ranijim nacrtima.

Dužnosti posebnog predstavnika uključuju rad sa Sjedinjenim Državama i koalicijskim partnerima i iračkim narodom na uspostavi demokratskih iračkih vlasti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Annan je u srijedu rekao da će brzo imenovati novoga posebnog predstavnika čim Vijeće sigurnosti usvoji rezoluciju i da će on preuzeti svoje dužnosti čim to bude izvedivo.

Najnoviji nacrt također uključuje i cijelu novu točku o razmatranju provedbe rezolucije nakon 12 mjeseci čime se odgovara na zahtjeve nekih članica da bi Vijeće sigurnosti ponovno trebalo glasovati nakon godinu dana.

Američki veleposlanik pri UN-u John Negroponte kazao je da nova točka rezolucije odgovara na "želju mnogih izaslanstava da treba biti ova vrst mehanizma za ocjenjivanje".

"Naši europski partneri, Francuska i Njemačka, veoma su željeli imati izglede za cjelovitu ocjenu, željeli su više od toga, novu odluku. Nadam se da će biti postignuta jednoglasnost, pošten kompromis među svim stajalištima u Vijeću sigurnosti", rekao je novinarima u srijedu britanski veleposlanik pri UN-u Jeremy Greenstock.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara