Vijeće sigurnosti i dalje podijeljeno oko Iraka: konzultacije opet u ponedjeljak

Sjedinjene Države, Velika Britanija i Španjolska predložile su u petak da Vijeće sigurnosti UNa Iraku odredi ultimatum prema kojemu se do 17. ožujka mora riješiti zabranjenog oružja ili će se suočiti s ratom.

Suočen s mogućim trostrukim vetom, američki državni tajnik Colin Powell je priopćio da će se o dopunjenoj rezoluciji glasovati sljedeći tjedan, a određeniji je bio američki veleposlanik pri UN-u John Negroponte koji je novinarima priopćio da će se glasovati ´od utorka nadalje´.

I dok je protivljenje ratu sve odlučnije u francuskim, ruskim i kineskim redovima - a te zemlje raspolažu pravom veta - SAD i Britanija nuđenjem krajnjeg roka za Sadama Huseina pokušavaju pridobiti šest neodlučnih zemalja u Vijeću. Među njima su Čile, Pakistan, Meksiko, Angola, Kamerun i Gvineja.

Nakon što je britanski ministar Jack Straw predočio izmijenjenu rezoluciju, francuski ju je ministar vanjskih poslova Dominique de Villepin smjesta odbacio.

´Nećemo prihvatiti rezoluciju koja vodi u rat. Ne prihvaćamo nikakve ultimatume´, rekao je.

Prijedlog rezolucije je odbacio i njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer.

´Ovo je ultimatum koji automatski vodi u vojnu akciju´, ocijenio je.

Francuska, Rusija i Kina uživaju snažnu potporu Njemačke i Sirije, dok su SAD i Britanija najveću potporu dobile od Bugarske i Španjolske.

Među neodlučnim zemljama niti jedna nije pokazala da ju se uspjelo uvjeriti u neophodnost prijedloga rezolucije, a neke su bile otvoreno skeptične.

´Cijena odgađanja će, prema našem mišljenju, biti znatno manja od cijene rata´, rekao je pakistanski veleposlanik Munir Akram.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

I veleposlanik Angole, Ismael Gaspar Martins, mišljenja je da ´...to nije dobar prijedlog rezolucije´.

Rasprava u Vijeću sigurnosti skoro je zasjenila izviješće inspektora za oružje Hansa Blixa i Mohameda ElBaradeia.

ElBaradei, direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), je kazao da ne postoje dokazi da Irak razvija nuklearno oružje, te da su dokumenti o pokušaju kupnje urana u Nigeru, na koje se poziva SAD, lažni.

Blix je zaključio da se Irak, uništavanjem raketnih projektila Al Samoud 2, ´razoružava u znatnoj mjeri´.

´Ne promatramo slamanje čačkalica, smrtonosna oružja se uništavaju´, istaknuo je Blix.

Irački veleposlanik u UN-u Mohammed Aldouri prijedlog rezolucije je nazvao smiješnim.

´I dat će nam samo 10 dana da se riješimo svega što posjedujemo? I u 10 dana moramo prekopati cijelu pustinju? To je glupost. Činimo najviše što možemo. Ne možemo učiniti više´, zaključio je.

George W. Bush, koji je u Perzijski zaljev nagomilao oko 250.000 vojnika, odlučan je pak da u rat krene sa ili bez blagoslova UN-a.

Za ponedjeljak poslijepodne zakazane su sljedeće konzultacije Vijeća sigurnosti UN-a o Iraku. Tada bi se, kako se očekuje, trebao odrediti datum izjašnjavanja o novoj rezoluciji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara