Vijeće sigurnosti izglasalo rezoluciju o zaštiti UN humanitaraca

VIJEĆE sigurnosti UN-a u utorak je jednoglasno izglasalo rezoluciju o mjerama za zaštitu UN i ostalih humanitarnih djelatnika diljem svijeta, nakon što su Sjedinjene Američke Države ustrajale na tome da članice Vijeća izbace iz nje referencu o Međunarodnom kaznenom sudu kojem se SAD protive.

Nacrt rezolucije, koju je predložio Meksiko, a podržale Francuska, Njemačka, Rusija, Bugarska i Sirija, prvo je kružila u travnju, a onda je izvađena iz zaborava nakon bombaškog napada na UN stožer u Bagdadu 19. kolovoza u kojem je poginulo 23 osobe,

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Rezolucija zahtijeva od zemalja članica UN-a da sudski progone počinitelje zločina nad UN, ali i djelatnicima drugih humanitarnih organizacija. U njoj se ističe da bi države trebale usvojiti zakone koji osiguravaju da se nasilje protiv humanitarnih djelatnika tretira kako ratni zločin.

Glavni tajnik UN-a Kofi Annan kazao je u svom obraćanju vijeću da su "zlokobni napadi" na UN stožer pokazali što se može očekivati "ako dozvolimo da počnu dobivati temelja utisci da su međunarodni humanitarci meka i besplatna meta".

Dok je bilo malo neslaganja oko cilja rezolucija, spominjanje u tom dokumentu novog Međunarodnog kaznenog suda izazvalo je prigovore američke administracije, koja se protivi tom sudu smještenom u Nizozemskoj.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara