Vijeće sigurnosti o razoružanju Iraka, nesvrstani protiv rata

PREDSTAVNIK Pokreta nesvrstanih zemalja rekao je u utorak Vijeću sigurnosti da se nesvrstani protive vojnoj akciji u Iraku i zalažu za mirno razoružanje te zemlje.

Vijeće sigurnosti u utorak je nastavilo raspravu o razoružanju Iraka, a očekuje se da će svoje mišljenje o krizi iskazati 60 zemalja pripadnica UN-a, koje kao nečlanovi Vijeća nisu sudjelovale u raspravi prošloga petka nakon izvješća glavnih inspektora Hansa Blixa i Mohameda ElBaradeija.

Govoreći na početku zasjedanja u ime Pokreta nesvrstanih, predstavnik Južne Afrike pri UN-u Dumisani Kumalo je rekao da je 115 zemalja pripadnica pokreta i 15 zemalja promatrača zatražilo sjednicu, jer Vijeće sigurnosti raspravlja o pitanju koje ima značajne posljedice za cijelu međunarodnu zajednicu.

Naglasio je da izvješće inspektora potvrđuje kako inspekcija napreduje, pa ne daje opravdanje Vijeću sigurnosti za mogući prekid inspekcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
´Pribjegavanje ratu bez iscrpljivanja drugih mogućnosti je priznanje neuspjeha Vijeća sigurnosti u provođenju mandata za održanje međunarodnog mira i sigurnosti´, kazao je Kumalo.

Irački predstavnik Mohammed Aldouri ocijenio je da je iračko poštivanje rezolucija Vijeća sigurnosti bez presedana u Vijeću sigurnosti i međunarodnim odnosima.

´Razum i mudrost nam nameću dužnost da upitamo ima li ikakva opravdanja da Sjedinjene Države i Velika Britanija započnu rat protiv Iraka pod izgovorom njihove zabrinutosti zbog iračkog oružja za masovno uništavanje, čak i u vrijeme dok je Irak pod sustavom nadzora i verifikacije´, kazao je Aldouri.

Pozvao je članice UN-a da podupru ukidanje ´nepravednog embarga´ Iraku, unilateralno nametnutih zona zabrane letenja i da poslušaju poziv za mir milijuna ljudi koji su prošli vikend diljem svijeta prosvjedovali protiv rata u Iraku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara