Vijeće sigurnosti o suprotstavljenim planovima za Irak

VIJEĆE SIGURNOSTI sigurnosti Ujedinjenih naroda razmatralo je dva suprotstavljena prijedloga za razoružanje Iraka.

Vijeće je razmatralo nacrt rezolucije koji su predložili Velika Britanija, Sjedinjene Države i Španjolska koji kaže da je Irak propustio posljednju prigodu da se razoruža i poziva se na rezoluciju 1441 koja u tom slučaju predviđa ´ozbiljne posljedice´ što je eufemizam za vojnu akciju.

Drugi prijedlog, ´memorandum´ kojega su predložile Francuska, Rusija i Njemačka kaže da još nema razloga za uporabu sile u Iraku i poziva na produljenje pooštrenih inspekcija.

Ne očekuje se da će se o ovim prijedlozima glasovati u sljedeća dva tjedna.

Sjedinjene Države, koje pripremaju vojnu akciju u Iraku i rezoluciju Vijeća sigurnosti trebaju da joj da legitimnost, trebaju za usvajanje svoje rezolucije devet glasova i da nijedna stalna članica ne upotrijebi veto. Zasad, osim svojega, imaju glasove Velike Britanije i Bugarske, dok se preostalih 11 članova Vijeća sigurnosti ne izjašnjava za uporabu sile u Iraku u ovom trenutku.


Ne očekuje se da će Kina niti Rusija upotrijebiti veto protiv američkog prijedloga, a Francusku su Sjedinjene Države upozorile da bi veto protiv njihove rezolucije snažno poremetio odnose dviju zemalja.

Borba se u Vijeću uglavnom vodi za glasove zasad neodlučnih članova - Meksika, Čilea, Angole, Kameruna i Gvineje. Sjedinjene Države nastoje dobiti tih pet potrebnih glasova dok Francuska nastoji osigurati da SAD ne postigne devet glasova neophodnih za izglasavanje jer bi tada došla u tešku poziciju da razmišlja da li ili ne upotrijebiti veto.

Nekoliko veleposlanika iz Vijeća sigurnosti naglasilo je novinarima želju da se očuva jedinstvo Vijeća sigurnosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara