Vijeće sigurnosti o zaštiti djece u oružanim sukobima

VIJEĆE sigurnosti Ujedinjenih Naroda raspravljalo je u utorak o zaštiti djece u oružanim sukobima, kojih oko 300 tisuća stalno diljem svijeta služe kao vojnici.

´Izlažući očima javnosti one koji krše standarde za zaštitu djece upozoravamo da je međunarodna zajednica konačno voljna poduprijeti akcijama izraze zabrinutosti´, rekao je glavni tajnik Kofi Annan.

Proizvavši po imenu strane koje nastavljaju upotrebljavati djecu-vojnike će također osigurati da se zaštita djece provede i na terenu, dodao je on.

Sastanak Vijeća sigurnosti potaknut je nedavnim izvješćem glavnog tajnika o djeci i oružanim sukobima u kojem je po prvi put objavljen popis 23 strane, uključujući i vlade i pobunjenike, koje u sukobima koriste djecu-vojnike. Osim Afganistana, Burundija, Demokratske Republike Kongo, Liberije i Somalije izvješće spominje i druga žarišta u svijetu u kojima je u tijeku demobilizacija ili reintegracija djece bojovnika.

Podtajnik Olara Otunnu, posebni predstavnik glavnog tajnika za djecu u oružanim sukobima, je rekao da popis uspostavlja novu situaciju signalizirajući kraj nekažnjivosti za one koji koriste djecu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je pozdravio početak važenja Protokola Konvencije o pravima djeteta koji 18 godina postavlja kao granicu obvezatnog novačenja, kao i Rimski statut Međunarodnog kaznenog suda (ICC) koji novačenje ili upotrebu djece ispod 15 godina u sukobima tretira kao ratni zločin.

Otunnu je pozvao Vijeće da pošalje jasnu poruku svim stranama u sukobima kako će biti smatrane odgovornim za svoje postupke, kao i da razmotri mogućnost da uvede mjere prema onima koje spominje Annanov popis.

Izvršna direktorica u Dječjem fondu UN-a (UNICEF) Carol Bellamy je rekla da oko 300 tisuća djece diljem svijeta stalno služe kao vojnici, nazvavši to živim dokazom sustavnog propuštanja da se djeca zaštite. Ona je rekla da će otovoreno imenovanje i sramoćenje onih koji novače djecu i koriste ih u oružanim sukobima pomoći da se uspostavi kultura odgovornosti koja bi mogla suzbiti prevlađujuću okrutnost i ravnodušnost s kojom su djeca suočena i spriječiti ubuduće takve zloporabe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara