VIJEĆE SIGURNOSTI ODLUČILO DA INSPEKTORI PRVI PROUČE IZVJEŠĆE IRAKA

Vijeće sigurnosti UNa odlučilo je u petak dopustiti inspektorima UNa da prvi prouče iračku deklaraciju o naoružanju, prije no što članice Vijeća prime kopije tog opsežnog izvješća koje bi, kako se očekuje, moglo sadržavati više od 10.000 stranica.

Predsjedavajući Vijeća sigurnosti, kolumbijski veleploslanik Alfonso Valdiveso, rekao je novinarima kako inspektori moraju utvrditi postoje li u dokumentu dijelovi koji bi mogli pridonijeti proliferaciji oružja za masovno uništenje.

Po riječima glavnog inspektora UN-a za oružje Hansa Blixa ´Vijeće je raspravljalo o opasnosti objavljivanja dijelova delaracije koji mogu pomoći da dođe do širenja nuklearnog, kemijskog i biološkog oružja´.

´Ni jedna članica Vijeća neće ga dobiti u ponedjeljak´,rekao je Blix nakon završteka konzultacija u Vijeću sigurnosti, dodajući kako će ´trebati neko vrijeme prije nego što dokument bude spreman za objavljivanje´.

Irak je u petak obavijestio Vijeće sigurnosti da će izvješće biti u subotu u 08:00 sati, po lokalnom vremenu, predano inspektorima UN-a u Bagdadu, dan prije isteka roka koji je postavio UN.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

´Izvješće će biti vrlo veliko, vrlo gusto...i sadržavat će nove elemente´, rekao je veleposlanik Iraka Mohamed Aldouri.

Taj dokument pokazat će, po Aldouriju, da Irak ´nema oružja za masovno uništenje´.

Katarska TV mreža Al-Jazira izvijestila je u petak navečer, pozivajući se na ´dobro informirane iračke izvore´ da će izvješće imati 24.000 stranica, od čega je na 10.000 stranica ´glavna deklaracija´ a na ostalih 14.000 aneksi koji pokrivaju dva razdoblja - od 70-tih godina do 1990. i od 1990. do danas.

Izvješće će sadržavati ´sve pojedinosti o iračkom programu naoružanja, uključujući i naznake o tehnikama proizvodnje oružja za masovno uništenje´, tvrdi Al-Jazira.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara