Vijeće sigurnosti poduprlo inspektore oružja u Iraku

VIJEĆE SIGURNOSTI nakon što je saslušalo izviješće svojih inspektora naoružanja u Iraku izrazilo punu potporu njihovom radu.

Hans Blix, šef inspektora UN-a (UNMOVIC) i Muhamed ElBaradei, direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) obavijestili su Vijeće sigurnosti da u Iraku za sada nisu pronašli dokaze o oružju masovnog uništenja, ali da iračko izvješće o oružju ima niz nedostataka.

Članovi Vijeća su ponovili svoju punu potporu radu Blixa i ElBaradeija i nastavku inspekcije u Iraku kako bi se postiglo njegovo razoružanje, rekao je novinarima nakon zasjedanja predsjedavajući Vijeća francuski veleposlanik u UN-u Jean-Marc de La Sabliere.

Američki predstavnik John Negroponte je rekao kako je iz deklaracije i rada inspektora vidljivo da Irak i dalje zavarava umjesto da izađe ususret zahtjevima Vijeća sigurnosti. On je ponovio američko stajalište da iračka izjava predstavlja namjeran pokušaj obmane propustima da se daju odgovori na važna pitanja o oružju što izlazi na materijalno kršenje obveza.

Britanski predstavnik pri UN-u Jeremy Greenstock je napomenuo da nema sumnje kako Irak ne pokazuje aktivnu suradnju, te da propušta važnu prigodu razjasniti preostala pitanja na koja njegova izjava od 12.000 stranica nije dala odgovor. On je upozorio da će nedostatak iračke aktivne suradnje u danima koji dolaze postajati sve ozbiljnija stvar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Njemački veleposlanik pri UN-u Guenter Pleuger je rekao kako stoji do Iraka da njegovo razoružanje bude provedeno mirno. Mada Njemačka misli da postoje mnoga otovrena pitanja na koja Irak mora pružiti odgovore, Pleuger je rekao da Berlin drži kako inspektori trebaju nastaviti svoj rad te da to nije razlog za vojnu akciju.

Ruski veleposlanik Sergej Lavrov je kazao da je posao inspektora još u ranoj fazi, ali da su Blix i ElBaradei ohrabreni pristupom iračkim postrojenjima koji su dobili.

Le Sabliere je, govoreći kao predstavnik Francuske, rekao da njegova zemlja podupire rad inspektora kako bi se postiglo razoružanje Iraka mirnim putem.

Sirijski veleposlanik Mikhail Wehbe je rekao novinarima da njegovo izaslanstvo ponavlja svoje ranije stajalište da ne sudjeluje u raspravi o Iraku prosvjedujući zbog toga što 10 promjenljivih članica Vijeća sigurnosti nisu dobili cjelovit tekst iračke izjave o oružju i tako je mogli ocijeniti. Sirija, također, neće sudjelovati u bilo kakvom rezultatu današnje rasprave o iračkoj izjavi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara