Vijeće sigurnosti prihvatilo rezoluciju o Bjelokosnoj Obali

VIJEĆE sigurnosti Ujedinjenih naroda prihvatilo je u noći s utorka na srijedu krhki francuski mirovni plan za Bjelokosnu Obalu i podržalo francuske i zapadnoafričke mirovne snage u toj zemlju.

Rezolucija, koju je 15-člano Vijeće prihvatilo jednoglasno, francuskim snagama i mirovnjacima koje šalje Ekonomska zajednica zapadnoafričkih zemalja (ECOWAS) omogućuje da u početnih šest mjeseci štite civile u toj etnički duboko podijeljenoj zemlji.

Rezolucijom se mirovnim snagama omogućuje ´poduzimanje nužnih koraka radi ostvarivanja svoje sigurnosti i slobode kretanja´.

Prema UN-ovoj rezoluciji, od svih se strana u državi traži da ´u potpunosti i neodgodivo´ primjenjuju mirovni sporazum potpisan prošli mjesec u Parizu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlasti su naknadno odustale od potpisanoga sporazuma, a pristaše predsjednika Laurenta Gbagbe tvrde da ga je Francuska, bivši kolonijalni gospodar, natjerala da ga potpiše.

Francuska trenutačno za zaštitu civila i primirja u toj zemlji od 16 milijuna stanovnika i najvećem svjetskom proizvođaču kakaa, drži oko 2500 vojnika.

Zapadnoafričke države počele su prikupljati više od 1200 ljudi za snage poznate pod imenom ECOMOG.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara