Vijeće sigurnosti traži standarde prije statusa Kosova

VIJEĆE sigurnosti Ujedinjenih Naroda poduprlo je nastojanja svoje misije na Kosovu na unaprijeđenju gospodarstva, smanjenju kriminala i stvaranju multietničkog društva prije razgovora o konačnom statusu pokrajine.

U izjavi koju je pročitao predsjednik na formalnoj sjednici Vijeće je potvrdilo svoju punu potporu politici ´standardi prije statusa´ koja postavlja ciljeve u osam ključnih područja: funkcioniranju demokratskih institucija, vladavini zakona, slobodi kretanja, povratku izbjeglica, gospodarstvu, imovinskim pravima, dijalogu s Beogradom i Kosovskom zaštitnom korpusu.

´Ispunjenje ovih ciljeva je bitno za otpočinjanje političkog procesa koji bi odredio budućnost Kosova u skladu s Rezolucijom 1244´, rekao je njemački predstavnik pri UN-u Guenter Pleuger koji u veljači predsjeda Vijećem sigurnosti. ´Vijeće snažno odbacuje jednostrane inicijative koje mogu ugroziti stabilnost i proces normalizacije ne samo na Kosovu nego i u cijeloj regiji´.

Vijeće je osnažilo svoje zalaganje za ´multietničko i demokratsko Kosovo i pozvalo sve zajednice da rade na ostvarenju ovoga cilja i aktivno sudjeluju u javnim institucijama kao i procesu odlučivanja i integriraju se u društvo´.

Priopćenje osuđuje nasilje između Albanaca kao i nasilje prema kosovskim Srbima pozivajući lokalne institucije i čelnike da jačaju vladavinu prava osuđujući svako nasilje i aktivno podupirući policiju i sudstvo.

´Vijeće naglašava da sve zajednice moraju obnoviti napore kako bi dale zamah jačanju među-etničkog dijaloga i potaknule proces pomirbe, među ostalim i punom suradnjom s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju´, rekao je Pleuger.

Priopćenje poziva na poštivanje UN-ove privremene uprave na cijelom Kosovu i pozdravilo uspostavu njegove vlasti u sjevernom dijelu Mitrovice.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara