Vijeće sigurnosti u utorak raspravlja o Kosovu

Vijeće sigurnosti u utorak raspravlja o Kosovu

VIJEĆE sigurnosti Ujedinjenih Naroda, na zahtjev Rusije koja je predsjedavajuća u ožujku, raspravljati će se o situaciji na Kosovu u utorak, javio je Tanjug. S tim u svezi sastali su se predsjedavajući VS-a Vitalij Čurkin, te ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić. 

"Srbija i Rusija ozbiljno su zabrinute zbog posljedica samoproglašenja nezavisnosti Kosova", istaknuo je Čurkin nakon sastanka, izvijestivši kako je dogovorena daljnja suradnja i zajedničke aktivnosti Rusije i Srbije glede Kosova. Također,Čurkin je dodao kako bi slanje misije EU bilo izuzetno čudno budući da su postrojbe UN-a, odnosno misija UNMIK-a još uvijek na Kosovu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pred okupljenim novinarima u zgradi UN-a ministar Jeremić je ponovio službeni stav Srbije o isključivanju mogućnost razmještanja misije Europske unije na Kosovu, te je istaknuo kako Beograd djeluje u skladu s međunarodnim pravom. Od sjednice Vijeća sigurnosti UN-a očekuje potvrdu UNMIK-ove misije na Kosovu, a sjednicu će Srbija iskoristiti kako bi zatražila odbacivanje i poništenje nezavisnosti Kosova.
 
S druge pak strane SAD su danas osudile srpske provokacije na sjeveru Kosova, te još jednom dali punu potporu nezavisnosti Kosova. "Nezavisnost Kosova je ne samo činjenica, nego i realnost", istaknuo je pomoćnik državne tajnice SAD-a Daniel Fried koji se trenutno nalazi u Prištini.

I.Ć. 
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara