Vijeće sigurnosti UN pooštrilo sankcije protiv Irana

Vijeće sigurnosti UN pooštrilo sankcije protiv Irana

VIJEĆE SIGURNOSTI UN je večeras, kao što se i očekivalo, donijelo novu rezoluciju temeljem kojeg se Iranu pooštravaju gospodarske sankcije već ranije uvedene zbog odbijanja da obustavi svoj nuklearni program.

Rezolucija br. 1747 je donesena jednoglasno, a njome se uvodi embargo na uvoz oružja iz Irana te zamrzava imovina svih pojedinaca i tvrtki povezanih uz kontroverzni iranski program obogaćivanja urana.

Tekst rezolucije je usuglašavan sve do jučer u nastojanju da se izađe u susret primjedbama nestalnih članica Vijeća sigurnosti - Južne Afrike, Katara i Indonezije - koje su držale da prema Iranu ipak ne bi trebalo ići previše oštro.

Manouchehr Mottaki, iranski ministar vanjskih poslova, je odluku Vijeća sigurnosti UN nazvao "ilegalnom i neobranjivom", te ponovio kako njegova zemlja ima "neotuđivo pravo" razvijati vlastite nuklearne potencijale, odnosno kako se iranski nuklearni program razvija isključivo u miroljubive svrhe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sjednici Vijeća sigurnosti je trebao biti i iranski predsjednik Mohammed Ahmadinejad, ali je njegov dolazak otkazan, navodno zato što su američke vlasti pravile probleme oko vize. Mottaki je na sjednici zauzeo njegovo mjesto.

D.A.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara