Vijeće sigurnosti un poziva na obnovu ciparskih pregovora

VIJEĆE sigurnosti Ujedinjenih naroda pozvalo je u četvrtak na trenutačnu obnovu pregovora o ponovnom ujedinjenju Cipra pod okriljem Ua, ističući da nedavni izbori pokazuju da većina ciparskih Turaka želi da ujedinjeni Cipar uđe u Eruropsku uniju u svibnju 2004. godine.

"Članovi Vijeća sigurnosti pozdravljaju činjenicu da je većina ciparskih Turaka izrazila svoju želju za rješavanjem ciparskog problema i za prijem u Europsku uniju", kaže se u priopćenju Vijeća sigurnosti.

"Oni pozivaju čelništvo ciparskih Turaka i sve strane kojih se to tiče na snažnu potporu naporima glavnog tajnika (UN-a) i, u tom kontekstu, pozivaju na trenutačnu obnovu pregovora temeljenih na njegovim prijedlozima", kaže se u priopćenju što ga je pročitao bugarski veleposlanik Stefan Tafrov, predsjedatelj vijeća za prosinac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Cipar je podijeljen duž etničkih linija otkako su turske snage provele invaziju sjevernog dijela otoka 1974. godine, nakon udara koji su izveli ciparski Grci potpomognuti Atenom. Dok sjeverni Cipar, odnosno tamošnju samoproglašenu republiku, priznaje jedino Turska, koja tamo drži 30.000 vojnika, vlada na južnom dijelu otoka je međunarodno priznata te se taj dio priprema za ulazak u članstvo EU 2004. godine.

Razgovori o ponovnom ujedinjenju otoka, na temelju plana što ga je predložio Kofi Annan, propao je u ožujku, a Ujedinjeni narodi krive dugogodišnjeg čelnika ciparskih Turaka Raufa Denktasha za blokiranje rješavanja problema.

(HIna) br br

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara