Vijeće studenata podržalo poskupljenje domova, ali nešto traže zauzvrat

Vijeće studenata podržalo poskupljenje domova, ali nešto traže zauzvrat

Foto: FAH

NAKON burnih reakcija studenata zbog načina na koji je provedeno poskupljenje studentskog smještaja u Zagrebu te zbog raznih upita o mogućim prosvjedima, Vijeće studenata VIVŠ RH, kao nacionalno i koordinativno tijelo 35 000 studenata odlučilo se javno očitovati o temi.

Vijeće studenata službeno podržava načelnu korekciju cijena s obzirom na obnovu studentskog smještaja u Zagrebu, no ne bez dogovora svih dionika i korisnika, nužnog revidiranja modela korekcije i dostavljanja, kao i bez financijskih izvještaja SC-a, koji moraju biti javno dostupni.

U priopćenju ističu kako javnosti, kao i studentskim predstavnicima – glavnim dionicima u pregovorima, treba biti dostupna službena dokumentacija na temelju koje poskupljuje studentski smještaj.

"Potrebna analiza"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Smatramo kako do realne korekcije cijena može doći isključivo na temelju konkretnih financijskih pokazatelja poslovanja. Nužno je napraviti kratkoročnu i dugoročnu strategiju "poslovanja“ s obzirom na potencijalno povećanje cijena. Isto tako je bitno znati hoće li se sredstva(prihodi) koja se povećaju na temelju poskupljenja, investirati u studentski standard u sklopu studentskog centra.

Renovacija studentskog smještaja ne može biti sama po sebi jedini razlog za povećanje cijena. Na temelju godišnjeg financijskog izvješća SC-a u Zagrebu, koje trenutno nije dostupno, potrebno je napraviti evaluaciju financija te planski definirati modele za korekcije cijena smještaja", napisao je Maro Alavanja iz Vijeća studenata.

Istaknuo je i da javnosti nije objavljena službena dokumentacija o detaljnijim analizama potrebe poskupljenja domova, kratkoročnim i dugoročnim ciljevima poskupljenja domova, studija energetske efikasnosti i ostalih dokumenata na temelju kojih se SC u Zagrebu poziva kao glavne razloge poskupljenja.

"Pozivam Studentski centar u Zagrebu da zajedno sa studentskim predstavnicima, a na temelju konkretnih podataka i izvještaja, kroz daljnje razgovore i konzultacije pokuša doći do zaključaka u vidu modela korekcije cijena koji će biti prihvatljivi većini studenata, posebno onima koji su domove dobili na temelju socijalno-ekonomske komponente za koje smo trenutno najviše zabrinuti", izjavio je Karlo Kolesar, predsjednik Vijeća studenata.

O daljnjim aktivnostima nacionalnog predstavničkog studentskog tijela, koje predstavlja više od 20% studentske populacije u Hrvatskoj, odlučit će kaže, vodstvo Vijeća ovisno o smjeru daljnjih dogovora sa SC-om u Zagrebu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara