Vijeće za provedbu mira u BiH urgira za jedinstveni porezni zakon

VELEPOSLANICI zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u Bosni i Hercegovini (PIC) pozvali su sve parlamentarne stranke da prihvate Zakon o neizravnom oporezivanju kojim bi se u dva entiteta objedinio sustav prikupljanja poreza i carina te uveo Porez na dodanu vrijednost što je jedan od uvjeta približavanja Europskoj uniji.

Taj Zakon, kojeg je izradilo zajedničko Povjerenstvo za neizravno oporezivanje, ali kojemu se protive bošnjačke političke stranke a prije svih SDA, uskoro će se naći pred Vijećem ministara te uputiti u parlamentarnu proceduru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Nacrt zakona je odraz konsenzusa koji je postignut u Povjerenstvu i jasno označava put koji BiH treba pratiti da bi usvojila sustem neizravnog oporezivanja, uključujući PDV, koji će biti u skladu s europskim standardima", piše u izjavi veleposlanika zemalja PIC-a.

U tekstu izjave dostavljene medijima iz Ureda Visokog predstavnika u BiH stoji da će "Ukoliko zakon bude prihvaćen do kraja ove godine, BiH napraviti ključni korak na putu u Europu, privući značajna financijska sredstva za provedbu tih reformi i uspostaviti sustav koji će osigurati više sredstava za škole i druge javne usluge".

Vijeće za provedbu mira prihvaćanje Zakona o neizravnom oporezivanju drže važnim testom za parlamentarne stranke u BiH navodeći da bi u slučaju odbijanja posljedice mogle biti dalekosežno negativne za bosanskohercegovačke aspiracije prema Europi.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara