Vijeće za radio i TV promijenilo način glasovanja o dodjeli koncesija

VIJEĆE za radio i televiziju danas je promjenom poslovnika uvelo novi način glasovanja pri donošenju odluka o dodjeli koncesija.

Do promjene je došlo uoči odlučivanja o dodjeli koncesije za treću mrežu HRT-a.

Vijeće je, naime, do sada poništavalo natječaj i raspisivalo novi ukoliko pri odlučivanju o pristiglim ponudama ni jedan od kandidata za koncesiju nije dobio potrebnih pet od devet glasova. Izmjenom poslovnika uvedeno je odlučivanje u tri kruga.

U novinarskim krugovima nagađa se da je način glasovanja promijenjen zbog skorog odlučivanja o privatizaciji treće mreže HTV-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Uvođenje glasovanja u više krugova obrazloženo je povećanjem mogućnosti da se koncesija dodjeli odmah, odnosno bez ponavljanja natječaja. Neslužbeno se, međutim, doznaje da se Vijeće, među ostalim, time želi prikazati učinkovitijim pred međunarodnim tvrtkama koje su zainteresirane za preuzimanje treće mreže HTV-a.

Promjenama poslovnika predviđa se drugi krug glasovanja ukoliko niti jedan od ponuđača u prvom krugu ne dobije glasove najmanje pet vijećnika. U drugi bi krug ušla dva kandidata s najvećim brojem glasova, a ukoliko bi ih bilo više s jednakim brojem glasova ponovno bi se glasovalo za sve. Ukoliko ni tada nitko ne bi dobio pet glasova, u trećem bi se krugu glasovalo samo o onom kandidatu koji je u proteklom krugu dobio najviše glasova, a natječaj bi se ponavljao tek ako ni u trećem krugu nitko ne bi imao potrebnu većinu.

Otvaranje ponuda pristiglih na natječaj za privatizaciju treće mreže HTV-a očekuje se početkom lipnja, a odluka o koncesionaru trebala bi biti donesena do listopada.

Zasada nije poznato koliko je tvrtki, od 22 koje su otkupile natječajnu dokumentaciju za 15.000 kuna, podnijelo ponude.

Javni natječaj za televizijsku koncesiju na državnoj razini, Vijeće je raspisalo lani u prosincu, a rok za podnošenje prijava je 20. svibnja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara