Vijeće za telekomunikacije prijavilo VIPnet i HTmobile

VIJEĆE za telekomunikacije jednoglasnom je odlukom odlučilo prijaviti VIPnet i HTmobile Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja, i to "zbog sumnje u udruživanje radi sprečavanja tržišnoj natjecanja", javlja Jutarnji list.

Odluka je donesena na jednoj od zadnjih sjednica Vijeća za telekomunikacije, a povod je povećanje interkonekcijskih cijena (pozivi s VIP-ove mreže na HT-ovu i obratno), koje je došlo u trenutku kad se očekuje ulazak treće mreže na tržište, tvrdi izvor blizak Vijeću za telekomunikacije.

Takvo povećanje cijena može se shvatiti samo kao pokušaj poskupljenja usluge, što će trećeg operatera učiniti manje konkurentnim, piše "Jutarnji".

Poskupljenje cijena interkonekcijskih usluga uočeno je kad je VIPnetov odvjetnički ured "Porobija&Porobija" obavijestio Vijeće za telekomunikacije o nepravilnostima u natječajnoj dokumentaciji za trećeg operatera. Naime, u dokumentaciji su bile istaknute stare cijene interkonekcijskih usluga, a u međuvremenu je potpisan novi ugovor, prema kojem su na snagu stupile nove cijene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nemalu promjenu u cijeni interkonekcijskih usluga (cijene su veće dva do četiri puta, ovisno o dobu dana u kojem se zove) u Vijeću je shvaćena kao dogovor dva postojeća operatera protiv trećeg operatera, pa je odlučeno da se po službenoj dužnosti podigne prijava Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja.

"Nužno je odmah raščistiti sve činjenice oko toga koliko je i zašto mijenjana cijena interkonekcije. Znam za odluku Vijeća za telekomunikacije i ako se dokaže udruživanje radi sprečavanja tržišnog natjecanja, ili pak da povećanje cijena nije imalo nikakva opravdanja, očekujem momentalno i hitno djelovanje regulatora da se to kazni." – izjavio je državni tajnik za telekomunikacije Dražen Beglec u razgovoru za Jutarnji list.

U članku se dodaje kako HTmobile tvrdi da će, kao i uvijek, poštivati zakone te da je odluka o interkonekciji stara više od godinu dana. U VIPnet-u pak tvrde da cijene prema krajnjem korisniku nisu uopće promijenjene, te da cijene koje se navode u natječajnoj dokumentaciji Vijeća za telekomunikacije nikad nisu ni postojale.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara