Vijest o drugom krugu predsjedničkih izbora izazvala oružane obračune u glavnom gradu Konga

NA ULICAMA Kinshase, glavnog grada Konga, je zavladao mir nakon oružanih obračuna izazvanih objavljivanjem rezultata povijesnih predsjedničkih izbora - prvih u 46 godina postojanja te velike i resursima bogate, ali političkim i etničkim sukobima opterećene afričke države.

Izbori su održani 30. srpnja, pri čemu je vlastima veliku pomoć pružili oko 17.000 pripadnika UN-ovih mirovnih snaga. No, usprkos tome, trebali su tjedni prije nego što su se glasovi - od kojih mnogi dolaze s birališta okruženim neprohodnom džunglom - mogli prebrojati.

Apollinaire Malu Malu, predsjednik izbornog povjerenstva, je objavio kako je najveći broj glasova - 44,81 % - dobio sadašnji predsjednik Joseph Kabila, dok je Jean-Pierre Bemba, potpredsjednik Konga i kandidat glavne oporbene stranke MLC dobio 20 % glasova.

S obzirm da Kabila nije dobio više od 50 %, zajedno s Bembom bi trebao ići u drugi krug, za koji se pretpostavlja da će biti održan u listopadu.

Objavljivanje tih rezultata, međutim, nije previše oduševilo Bembine pristaše koji su izašli na ulice prosvjedovati zbog navodne izborne prevare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odmah nakon toga je došlo do razmjene vatre s pripadnicima Kabiline Republikanske garde pri čemu je poginula najmanje jedna osoba. Nešto kasnije je dojavljeno da je s emitiranjem prestala radio-postaja u vlasništvo MLC-a.

Sinoćnji događaji nisu prvi put da su Kabila i Bemba svoje razmirice pokušali riješiti oružjem. Bemba je bio jedan od vođa pobunjenika koji su između 1998. i 2002. godine pokušali zbaciti režim Kabilinog oca Laurenta.

To je izazvalo rat u koje su se upetljale mnoge afričke države i u kojemu je ubijeno između 3 i 5 milijuna ljudi, što ga čini jednim od najkrvavijih oružanih sukoba u modernoj povijesti.

Rat je završen sporazumom temeljem kojih je ustanovljena prijelazna vlada na kojoj je čelo Kabila, te u kojoj formalno sudjeluju pripadnici nekadašnjih pobunjeničkih grupa.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara