Vijetnam: 30 godina poslije, narančasti agens je u tanjuru

GOTOVO 30 godina nakon završetka rata u Vijetnamu, herbicidi, koje je u toj zemlji raspršivala američka vojska, a poglavito defolijant nazvan Narančasti agens, štete ljudskome zdravlju kroz prehrambeni lanac, pokazuje novo američko istraživanje.

Prema članku, što ga je u kolovozu objavio "Journal of Occupational and Enviromental Medicine", u svakodnevnim prehrambenim proizvodima tragovi su desetaka milijuna litara herbicida raspršenih u Vijetnamu između 196l. i 1971., kako bi se ogoljela prašuma koja je pomagala kamuflaži komunističkih boraca.

"Iako je prije tri desetljeća prestalo korištenje tog agensa, u pojedinim zonama Vijetnama se putem hrane i danas apsorbira dioksin iz Narančastog agensa, kao što je to bilo i 1962.", piše dnevnik.

Američki, njemački i vijetnamski znanstvenici otputovali su u Bien Hou, 30 kilometara od grada Ho Ši Mina (bivši Sajgon, na jugu) gdje je bio skladišten Narančasti agens tijekom rata.

Na tržnicama su uzeli uzorke: piletinu, pačje meso, ribe, žabe. Pronašli su jake doze TCDD-a, najotrovnijeg među proizvodima proizišlima iz Narančastog agensa koji potiče bolesti raka, pad imunološkog sustava i probleme živčanog sustava.

U zadnjih pet godina analizirane su razine dioksina u krvi 43 stanovnika Bien Hoe. Oko 95 posto uzoraka pokazalo je velike količine TCDD-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Katkada se narančasti agens mogao proširiti izvan zona raspršivanja". Pretpostavlja se da se to moglo dogoditi zahvaljujući vjetru, kiši i poplavama, piše u studiji.

Vijetnam je došao do sličnih zaključaka a američko veleposlanstvo nije objavilo nikakav komentar.

Vijetnam procjenjuje broj žrtava tog defolijanta na oko milijun ljudi a Sjedinjene Države odgovaraju da za to nije predočen nijedan neoboriv dokaz.

Dvije su zemlje 2002. potpisale protokol o zajedničkim istraživanjima ali taj sporazum nije dao rezultata. Sav napredak ostvaren na tom polju potekao je iz privatnih incijativa.

Dr. Arnold Schecter, koji je vodio istraživanje za Sveučilište javnoga zdravlja u Teksasu, ocjenjuje da su potrebna dodatna istraživanja te drži da je to pitanje suviše osjetljivo da bi se prepustilo političarima.

"Vijetnamski znanstvenici, koji poznaju zemlju, te njihovi zapadni kolege koji su više odmakli u metodologiji, trebaju istraživati zajedno, bez miješanja američke i vijetnamske vlade, kako bi odgovorili na pitanja o uzrocima malformacija i raka u Vijetnamu", kazao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara