Vijetnam: Dječak umro od ptičje gripe

12-GODIŠNJI vijetnamski dječak umro je od ptičje gripe, izvijestili su u subotu zdravstveni izvori, čime se broj žrtava te bolesti u Aziji popeo na 24, te se ujedno izjalovile nade Vijetnama da će do kraja mjeseca iskorijeniti ptičju gripu.

"Rezultati testova pokazali su da je dječak bio H5N1 pozitivan", izjavio je Nguyen Thi Kim Tien, ravnatelj Pasteurovog instituta u gradu Ho Ši Minu. Ta je zarazna bolest dosad usmrtila 15 ljudi u Vijetnamu i osam u Tajlandu.

Predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije u Hanoiu nisu bili dostupni da potvrde informaciju, no oni i drugi stručnjaci upozorili su na moguće novo izbijanje bolesti u Vijetnamu koji je želio do kraja mjeseca objaviti završetak epidemije.

"Glavni je rizik što dok god ima slučajeva ptičje gripe u regiji, postoji opasnost od novog širenja epidemije", upozorio je epidemiolog Svjetske zdravstvene organizacije Richard Brown u izjavi objavljenoj u petak u Hanoiu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog toga ugrožene zemlje trebaju pojačati nadzor, održati budnost i pripremiti planove djelovanja.

Deset od 16 žrtava bile su mlađe od 17. godina, a za sve stradale se vjeruje da su virus dobili od zaražene peradi. Ukupno je više od 100 milijuna ptica ubijeno ili je uginulo od gripe diljem Azije. Stručnjaci drže da se virus širi preko ptica selica ili divlje peradi.

(Hina) xmd ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara