Villepin pozdravio američke poteze glede Iraka

FRANCUSKA je pozdravila u ponedjeljak spremnost SAD-a da razmotri predaju kontrole nad sigurnošću Iraka snagama UN-a nazvavši to napretkom, ali je ustrajala na tome da Washington mora stupiti na stranu kako bi omogućio Iračanima da upravljaju svojom zemljom uz pomoć UNa.

Ministar vanjskih poslova Dominique de Villepin rekao je da je jasno da su američki napori za stabilizaciju Iraka propali i da bi UN trebao imati hrabrosti promijeniti strategiju koja se tamo koristi.

Zamjenik američkog državnog tajnika Richard Armitage izjavio je prošlog tjedna da bi Washington, koji trenutačno praktički ima potpunu kontrolu nad Irakom, mogao razmotriti predaju sigurnosti snagama UN-a ako bi njihov zapovjednik bio Amerikanac.

"Ovaj potez predstavlja korak naprijed u usporedbi sa sadašnjom situacijom", kazao je Villepin za Radio France Internationale.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za Francusku je važna potvrda iračkog suvereniteta i mjesta UN-a, koji bi trebao imati središnju ulogu", istaknuo je.

Prema njegovim riječima, predaja vlasti iračkoj prijelaznoj vladi je "kamen temeljac obnove Iraka".

"Sve dok nemamo potporu iračke vlade, koja bi mogla sama reći što želi učiniti, bit ćemo suočeni s protivljenjem i otporom stranoj nazočnosti...", ustvrdio je Villepin.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara