Vinko Kalinić: Gay aktivist da, gay neonacist ne

NAKON što je u našu redakciju stigla informacija o Vinku Kaliniću kao o "gay neonacistu" koji relativizira holokaust, koji NOB naziva "ratom između hrvatske države i komunističke Jugoslavije" i koji je uklanjanje spomen-obilježja ratnih zločinaca Mile Budaka i Jure Francetića nazvao "terorističkim činom Vlade", a sve to uz fotografiju na kojoj Kalinić uz smiješak pozira uz mladića kojemu na glavi stoji kapa s ustaškim grbom, za komentar smo zamolili samog Kalinića, od srijede poznatog kao prvog deklariranog homoseksualca koji želi ući u Hrvatski sabor, a koji se trenutno natječe u trećoj izbornoj jedinici na listi Hrvatskog zvona.

Borac protiv licemjerne politike koja osuđuje totalitarne ideologije, a veliča njezine aktere

U članku od 28. prosinca 2004. godine, objavljenom u Vjesniku, spominje se, naime, kako je Kalinić uklanjanje spomen-obilježja Budaku i Francetiću nazvao "terorističkim činom Vlade", a Josipa Broza Tita okarakterizirao kao "tiranina, okrutnog komunističkog diktatora i počinitelja višestruko dokazanih ratnih zločina". Također piše i kako je u ime građanske inicijative "Dosta je ideološke tiranije" (koju su činili Hrvatska čista stranka prava, Hrvatski oslobodilački pokret, Hrvatski obrambeni red, Hrvatski pravaški pokret, Ujedinjeni Hrvati svijeta) uputio početkom rujna 2004. godine zahtjev Vladi za preimenovanjem Trga maršala Tita u Zagrebu, kao i da se ukloni Titov spomenik u Kumrovcu.

U tekstu se Kalinića naziva predsjednikom Hrvatske čiste stranke prava, što Kalinić demantira te kaže kako nikada nije bio predsjednik te stranke u Komiži, nego da je dvije godine bio glavni tajnik te stranke u Zagrebu. "Za Juru Francetića i Milu Budaka znam da su pripadali Ustaškom pokretu i da je taj pokret počinio brojne zločine protiv mog i drugih naroda, što kod svakog humanog čovjeka izaziva osjećaj gađenja i osude. Isto tako znam da je Josip Broz Tito također bio nalogodavac brojnih zločina nad mojim i drugim narodima. Ali mi nije jasno zašto bi se njegovi zločinački poduhvati tretirali drugačije nego oni koje su počinili Jure Francetić i Mile Budak?", pita se Kalinić, te dodaje kako i jedno i drugo za njega spada u istu kategoriju - onu za osudu. I dalje, kaže, smatra da je rušenje spomenika Juri Francetiću i Mili Budaku bio teroristički čin Vlade, "motiviran političkim marketingom za pokazivanjem pred Europom koja je alergična na sve vrste totalitarizma, a ne istinsko političko uvjerenje".

"Moj cilj u akciji koja se zvala ´Dosta je ideološke tiranije´ nije bio boriti se za bolju prošlost, a još manje braniti lik i djelo Jure Francetića i Mile Budaka. Naprotiv! Cilj te akcije je bio ukazati na licemjerje politike koja deklarativno osuđuje totalitarne ideologije, a prešutno tolerira, pa čak i veliča aktere upravo takvih ideologija. Jer da nije tako, volio bi znati što znači rečenica Predsjednika Republike da je ´goli otok je bio stvar nužde´", kaže Kalinić, te objašnjava kako je Mesić tu mislio na "komunistički kazamat Staljinovog tipa u kojem su trunuli politički neistomišljenici komunističkog totalitarizma". "Zašto jedan od najljepših zagrebačkih trgova nosi ime po najvećem krvniku u povijesti Balkana, Josipu Brozu Titu'", pita se također Kalinić.

Licemjerje: "Ustaška kapa kao bauk kojim bi se trebalo plašiti ljude, a slike zločinca Broza dekorativni ukras za svaku domaćicu"

U tekstu od 23. lipnja 2005. godine, objavljenom također u Vjesniku, spominje se kako je Kalinić novinarima izjavio da je NOB "zapravo bio rat između hrvatske države i komunističke Jugoslavije". "Ubijanje ljudi u Jazovki i klasičan ratni zločin nagradio je predsjednik Stjepan Mesić prije dvije godine odlikovavši redom hrvatskog trolista Marka Belinića, koji se sam hvalio da je sudjelovao u ubojstvima", prenio je tada list navodnu Kalinićevu izjavu. Kalinić, kaže, "nikada novinarima nije izjavio jednu tako glupu i nepotpunu izjavu", no priznaje da je bio jedan od organizatora komemoracije u Jazovci. "I ako Bog da bit ću opet. Pietet prema žrtvama svih triju totalitarizama je minimum naše pristojnosti, bez obzira radilo se o Jasenovcu, Bleiburgu ili Jazovci", kaže Kalinić te dodaje kako je točan podatak da je predsjednik Republike Hrvatske odlikovao "izvršitelja zločina na Jazovci, Marka Belinića".

Fotografija na kojoj Kalinić stoji s mladićem u ustaškoj uniformi snimljena je, kaže, na Bleiburgu 2007. godine, a rađena je za potrebe reportaže s tog skupa. "Tamo gdje je objavljena, ispod nje stoji tekst koji objašnjava zašto sam se slikao baš s tim dečkom. U istom tekstu i na istom mjestu su objavljene slike plakata Josipa Broza Tita, sa zagrebačkih ulica. Sve fotografije su fotografirane u istom vremenskom razdoblju i za istu temu. I u tom članku sam tematizirao baš tu dvoličnost i dvostruka mjerila u odnosu na prošlost. Jer ustaška kapa bi trebala biti bauk kojim bi se trebalo plašiti ljude, a slike zločinca Broza dekorativni ukras za svaku domaćicu? Ne, hvala! To je licemjerno! Kao novinara, zanimao me razlog zašto netko ima potrebu nositi ustašku kapu i koliko je taj netko svijestan onoga što nosi. I dobio sam odgovor na to pitanje", objašnjava Kalinić.

Gay aktivist da, gay neonacist ne

Na pitanje kako komentira optužbu da "nije gay aktivist, nego gay neonacist" te insinuaciju da se bavi "revitalizacijom holokausta", Kalinić odgovara kako je, između ostalog, od samog početka bio član Iskoraka, te kako je osnivač i dopredsjednik udruge Drugi Korak - Centra za integraciju seksualnih i rodnih manjina te kako je već godinama najbliži suradnik najpoznatijeg aktivista za ljudska prava, Dorina Manzina.

S gnušanjem, kaže, odbacuje etiketu "neonacizma", kao i svaku drugu totalitarnu ideologiju. "Pod holokaust jednako ubrajam i Jasenovac, i Bleiburg, i Jazovku. Moj sustav vrijednosti u svakom čovjeku prije svega gleda ljudsku osobu, i doista mislim da sve žrtve fašizma, komunizma i nacizma zaslužuju jednako i puno poštovanje. Pitanje ´relativizacije holokausta´ bi trebalo postaviti onima koji negiraju jedan zločin, a predimenzioniraju drugi. Sigurno ne spadam u takve", objašnjava Kalinić.

Na izbore nije, kaže Kalinić, izašao sa ciljem da "osigura sebi neku sinekuru", nego da "razbija mitove i predrasude". "Kako one unutra, tako i one izvan gay zajednice", zaključuje te dodaje kako se "ne boji niti jedne svoje fotografije, kao ni izjave".

U njegovu je obranu stao i predsjednik udruge Drugi korak, Dorino Manzin, koji navedene optužbe smatra skandaloznima.

"Osobno nikada ne bih mogao surađivati s osobom koja na bilo koji način podržava ili promiče fašizam ili bilo koji drugi totalitarizam, a da ne govorimo o veličanju holokausta i genocida. Istaknuo bih da je Drugi korak osnovan upravo zato da ruši predrasude i barijere među ljudima. Stoga je takva ideološki neopterećena opcija mnogima prihvatljiva. Ne znam je li zato potrebno ovo reći, ali u našoj udruzi ima i članova HDZ-a i HSP-a; ali i SDP-a i HNS-a. U našoj udruzi ima Hrvata, ali i Srba i Židova. U našoj udruzi ima katolika, ali i ateista, agnostika, pravoslavaca i muslimana. Drugim riječima, mi se bavimo pravima i integracijom seksualnih i rodnih manjina, a političke ideologije nas ne zanimaju. To je jedna od odlika kojom se ističe i moj kolega Kalinić. Istina, on u svom društvenom, aktivističkom i novinarskom angažmanu pokazuje visok interes za teme iz Drugog svjetskog rata, u sklopu čega on često govori o zločinima počinjenima nakon toga rata. No, to je njegovo pravo - kao novinara, aktivista i političara", ističe Manzin.

R.I.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara