VINKOVCI: GIMNAZIJI VRAĆEN RESTAURIRAN RUKOPIS

Gimnaziji "Matije Antuna Relkovića" u Vinkovcima ovih je dana nakon restauracije i konzervacije vraćen rukopis Relkovićeva djela "Satir iliti divji čovik", najvažnije djelo toga slavonskog prosvjetitelja (1732., Davor 1798. , Vinkovci), kaže voditeljica knjižnice vinkovačke Gimnazije prof. Lela Matijević..

Osim "Satira" u knjizi restauriranoj u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu pri Odjelu za zaštitu knjižne građe bez ikakve naknade, iako je riječ o skupu i zahtjevnu poslu, nalaze se i drugi Relkovićevi rukopisi, poput "Ezopovih basni" i nekoliko priča, rekla je za Hinu prof. Matijević.

Po njezinim riječima vinkovački primjerak "Satira" u vlasništvu Gimnazije tiskan je u Dresdenu, ali se ne zna i koje godine. "Pretpostavljamo kako je riječ o prijepisu koji je osobno načinio Relković", navodi prof. Matijević i dodaje kako su jedina oštećenja u knjizi nastala od tinte kojom je knjiga pisana, i koja u sebi sadrži elementarno željezo koje nagriza papir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Satir iliti divji čovik" nije i jedino raritetno djelo u vlasništvu vinkovačke Gimnazije, jedne od najstarijih škola u Slavoniji. Osnovana je 1766. u Petrovaradinu, a odlukom carice Marije Terezije 1779. Gimnazija je prebačena u Vinkovce. Na njezinim policama uz oko 8000 knjiga za lektiru nalazi se i 1320 književnih rariteta. Najstariji primjerak potječe iz 1700., a riječ je o njemačko-talijanskome rječniku.

Prof. Lela Matijević vrijednim spomena drži i djelo Adama Baltazara Krčelića "Kraljevstvo Hrvatske, Slavonije i Dalmacije", koje je, pretpostavlja se, nastalo 1771., a također čeka restauraciju i konzervaciju kako bi bilo sačuvano za buduća pokoljenja.

(Hina) ždra dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara