vinkovci: gradska knjižnica bogatija za izvorne rukopise ivana kozarca

Gradska knjižnica i čitaonica u Vinkovcima otkupila je od jednog osječkog kolekcionara za 6000 kuna dvije bilježnice s izvornim rukopisima velikana hrvatske književnosti Ivana Kozarca (1885.1910.), rođenog Vinkovčanina. L

Po riječima ravnatelja te kulturne ustanove Grge Krajine otkupljeni rukopisi Ivana Kozarca prvi su rukopisi nekog od vinkovačkih zavičajnika koji su u posjedu Gradske knjižnice i čitaonice od kada je 1991. u srpskoj agresiji na Vinkovce potpuno izgorjela zgrada Gradske knjižnice, a s njom i 85 tisuća knjiga, časopisa i novina. Nepovratno su u toj noći između 16. i 17. rujna 1991. izgubljeni rukopisi Vinkovčana Kozarca, Joze Ivakića te cjelokupna ostavština Vladimira Kovačića.

Dvije otkupljene bilježnice Kozarčevih rukopisa su iz 1904. i 1905. U prvoj se nalaze pjesme koje su uglavnom već objavljene 1942. u "Izabranim djelima Ivana Kozarca", a u drugoj bilježnici je nekoliko pripovjedaka te dramska scena "Na gorištu", kazao je prof. Krajina. Mnoge od pjesama u otkupljenim bilježnicama posvećene su stanovitoj Vesni, a ispod mnogih pjesama pjesnik se potpisivao svojim nadimkom Kerepov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Za Gradsku knjižnicu i čitaonicu kao i grad Vinkovce te su bilježnice neprocjenjive vrijednosti", kazao je Krajina, dodavši kako je novac za otkup rukopisa izdvojila gradska vlasta.

Ivan Kozarac, pjesnik moderne, pripovjedač i romanopisac, rođen je 1885. u Vinkovcima u kojima i umro 1910., od sušice. Nakon početnih crtica i stihova što ih je objavio u Viencu 1903. pod pseudonimom Kerepov, prvu i za života jedinu novelu "Slavonska krv" tiskao je 1906. Nakon njegove smrti objavljene su mu "Izabrane pripovijetke" i roman "Đuka Begović" u kojem preko istoimena glavnog lika opisuje nepovratno propadanje slavonskog sela.

(Hina) žd dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara