Vinkovci: Mjere za ublažavanje šteta od suše dobrodošle, ali nedovoljne

MJERE koje za ublažavanje šteta prouzročenih sušom na poljoprivrednim kulturama donijela hrvatska Vlada dobrodošle su, ali neće bitno poboljšati težak položaj seljaka pogođenih sušom, zaključeno je na današnjoj sjednici Odbora za poljodjelstvo, selo i seljaštvo Županijske skupštine Vukovarsko-srijemske županije.

Pored članova Odbora sjednici su bili nazočni i čelnici Županije, predsjednici udruga seljaka sa područja Vukovarsko-srijemske županije i predsjednici klubova vijećnika Županijske skupštine.

"Mjere Vlade u svakom slučaju nisu dovoljne", ocijenio je vukovarsko-srijemski župan Nikola Šafer, dodajući kako "nema tog novca koji bi mogao namiriti štetu seljacima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Također je ustvrdio kako od kratkoročnih mjera seljake više zanimaju srednjoročne i dugoročne mjere kojima bi se u budućnosti spriječile, ili donekle ublažile, posljedice mogućih elementarnih nepogoda.

Šafer je također ocijenio kako su štete od suše koje su u Vukovarsko-srijemskoj županiji procijenjene u iznosu od 203 milijuna kuna realne bez obzira "na komentare pojedinih političara i dužnosnika".

Od 127.838 hektara zasijanih jesenas i proljetos u Vukovarsko-srijemskoj županiji sušom je zahvaćeno 119.560 hektara.

Najveće štete evidentirane su na šećernoj repi i pšenici a procjenjuju se na ukupni iznos oko 140 milijuna kuna.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara