Vinkovci: otvoreno savjetovalište za djecu

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor otvorila je danas u Vinkovcima Savjetovalište za djecu, mladež, brak i obitelj.

"Iako se ovo otvaranje događa u predizborno vrijeme, mi pokazujemo da možemo uistinu ići iznad politike kada se radi o ciljevima koji su zajednički svima nama", rekla je Jadranka Kosor, podsjećajući da je "zaštita obitelji, majki, materinstva, djece i mladeži ustavna kategorija i obveza države".

"Ovim činom danas u Vinkovcima započinjemo i proslavu Majčinog dana simbolično za cijelu Hrvatsku kao i obilježavanje Međunarodnoga dana obitelji", istaknula je, dodajući kako vjeruje da će u vinkovačkom Savjetovalištu posebnu skrb dobiti obitelji koje imaju invalidnu djecu te obitelji koje imaju problema u savladavanju predrasuda.

Po njezinim riječima, Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti prošle je godine otvorilo savjetovališta za djecu, mladež, brak i obitelj u Splitu i Dubrovniku, a ove godine u Vinkovcima i Karlovcu. Uskoro će se otvoriti savjetovališta i u Sisku, Šibeniku i Koprivnci.

Po riječima ravnatelja vinkovačkog Centra za socijalnu skrb Mate Vujčića, u vinkovačkom Savjetovalištu za djecu, mladež, brak i obitelj trenutačno rade dvije stručne osobe - pravnik i socijalni radnik, a u planu je i zapošljavanje jednog psihologa.

Mate Vujčić tom je prigodom Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i Vukovarsko-srijemskoj županiji zahvalio na pomoći pri osnutku Savjetovališta, a zahvalio je i Vinkovcima, koji su osigurali mjesto.

Ministrica Jadranka Kosor sastala se u vinkovačkoj Gradskoj vijećnici i s članovima Udruge 8+, koja okuplja obitelji s osmero i više djece.

Prema riječima predsjednika Udruge Antuna Trbuka, u Udruzi 8+ ima stotinjak obitelji iz cijele Hrvatske.

"Jedan od najvećih problema višečlanih obitelji je svakako zapošljavanje. Većina tih obitelji živi na selu i privređuje od poljoprivrede", rekao je Antun Trbuk, dodajući kako je Udruga 8+ prošle godine osnovala vlastitu ekološku zadrugu.

Udruga je pokrenula i probni projekt podizanja voćnih nasada, te je tako već zasađeno 17.000 stabala šljiva i 1500 stabala trešanja.

(Hina) xzdra yln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara