VINKOVCI: sutra počinju DANI JOSIPA I IVANA kozarca

Nagradu za životno djelo Desetih dana Josipa i Ivana Kozarca dobila je književnica i dugogodišnja upraviteljica Centra HAZUa u Vinkovcima dr. Katica ČorkaloJemrić, priopćio je danas Organizacijski odbor te priredbe.

Književna i znanstvena priredba Dani Josipa i Ivana Kozarca održat će se od 14. do 16. listopada u Vinkovcima.

Nagrada za najbolju knjigu godine pripala je književniku Miroslavu Slavku Mađeru iz Zagreba za knjigu "Lirski susjed" u izdanju Društva hrvatskih književnika u Zagrebu 2003., a povelja uspješnosti za najbolju knjigu mlađih autora Zoranu Laziću iz Zagreba za knjigu "Ljeto u gradu" u izdanju AGM-a u Zagrebu 2004.

Dobitnicima će nagrade biti uručene tijekom književne i znanstvene večeri "Živi kapitali" 15. listopada u 19 sati u Dvorani Gimnazije "Matije Antuna Reljkovića" u Vinkovcima. Na njoj će, osim dobitnika nagrada, sudjelovati Josip Bratulić, Zvonimir Drvar, Ljerka Car-Matutinović, Božidar Petrač, Branimir Bošnjak, Sead Begović, Zlatko Tomičić i Stjepan Ćuić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U okviru 10. dana Josipa i Ivana Kozarca 15. listopada u Gradskoj vjećnici u 10 sati održat će se okrugli stol o "Kućniku" Stjepana Reljkovića i Slavoniji njegova vremena. U radu okruglog stola sudjelovat će znanstvenici Katica Čorkalo-Jemrić, Josip Bratulić, Stjepan Damjanović, Ljubica Gligorević, Janja Juzbašić, Mira Kolar-Dimitrijevć, Ružica Kolarević-Kovačić, Ljiljana Kolenić, Luka Marijanović, Stanislav Marijanović, Zlatko Virc, Stana Vukovac i Zlata Živaković-Kerže.

Dani Josipa i Ivana Kozarca počinju sutra polaganjem vijenaca na grobove te dvojice slavonskih književnika koji su živjeli na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, a završavaju 16. listopada tradicionalnim Književnim susretom zavičajnika i predstavljanjem knjige Miroslava Slavka Mađera "Lirski susjed".

Šumar i književnik Josip Kozarac (1858.-1906.) poznat je po romanima "Mrtvi kapitali" i "Među svjetlom i tminom" te pripovijestima "Tena" i "Slavonska šuma", a najpoznatije je djelo Ivana Kozarca (1885.-1910.) roman "Đuka Begović".

(Hina) xzdra yln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara