Vinkovci: Večer hrvatskoga dokumentarnog filma

´VEČER hrvatskoga dokumentarnog filma´ večeras je u velikoj Gradskoj vijećnici priredio ogranak Matice hrvatske u Vinkovcima.

´Večer´ je počela prikazom TV-emisije ´Slavonija u slici, riječi i pjesmi´ snimljene 1970. u Starima Mikanovcima, selu na vinkovačkom području.

Zatim su prikazani dokumentarni filmovi ´Smotra folklora Vinkovci 1966.´ autora Andrije Stojanovića o prvim Vinkovačkim jesenima, zatim ´Slamarke iz Tavankuta´ iz 1971. autora Ive Škrabala te dva filma autora Rudolfa Sremeca ´Vrijeme šutnje´ (1971.) i ´Hrast´ (1972.).

Program ´Večeri hrvatskoga dokumentarnog filma´ u suradnji s Hrvatskom televizijom i Kinotekom Hrvatskoga državnog arhiva priredio je filmski kroničar iz Starih Mikanovca Stjepan Marić u čijem je vlasništvu više od 50 reportaža i dokumentarnih filmova snimljenih u Hrvatskoj od 1937. do danas.


Među sačuvanim filmskim zapisima najviše je dokumentarnih filmova Vinkovčanina Rudolfa Sremeca, među kojima su najstariji iz 1947. ´Smotra folklora u Zagrebu´ i ´Borba za zlo´, koji prikazuje pokušaj hrvatskih socijalističkih vlasti da zasiju rižina polja u Slavoniji.

Osim projekcija dokumentarnih filmova posjetitelji su mogli pogledati i izložbu plakata hrvatskog igranog filma. Među 20 izvornih plakata u vlasništvu Kinoteke Hrvatskoga državnog arhiva, a pratili su najuspješnije hrvatske filmove, najveću pozornost privukao je plakat za film ´Bitka na Neretvi´ Veljka Bulajića, koji je naslikao veliki Pablo Picasso.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara