vinkovci: znanstveni skup "šokačka rič"

U organizaciji Zajednice kulturnoumjetničkih društava (ZAKUD) Vukovarskosrijemske županije večeras je u Vinkovcima održan prvi znanstveni skup "Šokačka rič" koji je posvećen slavonskom dijalektu s posebnim naglaskom na mjesne govore vinkovačkog i županjskog kraja.

Pozdravljajući sudionike skupa u ime organizatora, predsjednik ZAKUD-a Vukovarsko-srijemske županije Andrija Matić istaknuo je da je smisao skupa znanstveno verificirati šokačku kulturu kako tradicijska kultura i slavonski dijalekt ne bi ostali sačuvani samo za svečane prigode i tradicijske manifestacije.

"Smrću izvornih govornika doći ćemo u situaciju da nećemo znati kako su naši stari u Slavoniji govorili", upozorila je autorica projekta znanstvenog skupa dr. Anica Bilić, dodajući da je šokački izričaj danas u slavonskom govoru zanemaren. "Više držimo do pokretne kulturne baštine, plesa i svirke, a govor smo zapostavili", kazala je Bilić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na prvom znanstvenom skupu "Šokačka rič" sudjelovali su brojni hrvatski jezikoslovci. Dr. Marko Samardžija obradio je hrvatsku štokavsku dijalektalnu književnost, a dr. Bernardina Petrović leksičke osobitosti mjesnih govora slavonskog dijalekta u vinkovačkom kraju. O štokavskim govorima Hrvata u mađarskom dijelu Podravine govorila je mr. Sanja Vulić, a o toponimima i obiteljskim nadimcima u podgajačkom kraju dr. Marija Znika.

U sklopu znanstvenog skupa "Šokačka rič" dodijeljene su istoimene nagrade. Marku Samardžiji pripala je nagrada za znanstvena ostvarenja u području filologije kao doprinos Slavonije hrvatskom jezikoslovlju, dok je pjesnikinja Mira Kokanović nagrađena za zbirku poezije "Nekad prije" pisanu gundinačkim mjesnim govorom.

(Hina) žd ln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara