Violante o Esulima

ITALIJA ima dug prema izbjeglicama iz Istre i Dalmacije, koje je jugoslavenska vojska protjerala s puškama, a talijanski komunisti su ih dočekivali uvredama da su fašisti, rekao je Luciano Violante, bivši predsjednik talijanskog Zastupničkog doma i čelnik parlamentarne skupine Demokratske ljevice u današnjem razgovoru za list ?Corriere della Sera?.

Nacionalni savez, stranka potpredsjednika vlade Gianfranca Finija, predlaže uvođenje Dana sjećanja na izbjeglice 10. veljače kada je 1947. potpisan mirovni ugovor u Parizu kojim je Istra pripala Jugoslaviji, dok Demokratska ljevica predlaže 20. ožujka kada je iz Pule krenuo posljednji brod, "Toscana", s talijanskim izbjeglicama. Violante drži da je uvođenjem dana sjećanja na esule na određeni način potrebno platiti dug ljudima koji su morali napustiti svoje domove u Istri i Dalmaciji a onda su i u Italiji bili ponižavani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Bili su smatrani izdajicama, a bili su Talijani koji su htjeli ostati takvima", kaže Violante.

On poziva talijansku politiku da prestane voditi svojevrstan građanski rat uspoređivanjem tragedija i zločina komunista i fašista.

Na pitanje da li bi se moglo kazati da je 350.000 Talijana, koliko je prema nekima moralo napustiti Dalmaciju i Istru, učinilo dobro što je izabralo demokraciju umjesto socijalizma i jesu li demokršćani bili neizmjerno bolji od Tita, Violante, predstavnik bivše talijanske KP, je odgovorio: "Talijanska demokracija je bila neizmjerno bolja. To je rekao i Enrico Berlinguer (pokojni čelnik KP) kada je rekao da se osjeća sigurnijim pod NATO-om". Violante je dodao kako drži ispravnim imena ulica posvetiti žrtvama fojbi.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara