Virginija je ipak pogubila pravog ubojicu

Virginija je ipak pogubila pravog ubojicu
NAKON što je u američkoj saveznoj državi Virginiji izbila afera oko vjerodostojnosti dokaza koji su teretili Rogera Keitha Colemana za ubojstvo tada 19-godišnje Wande McCoy, DNA analizom je potvrđeno kako je Coleman ipak odgovoran za ubojstvo Wande. Ubojica je na dan svoga pogubljenja, 20. svibnja 1992. godine, tvrdio da je nevin.

Američki mediji prenose vijest kako je nova DNA analiza, koju je od pravosudnih organa zatražio guverner Virginije Mark R. Warner, dokazala da je Coleman odgovoran za zločin zbog kojeg je proglašen krivim i osuđen na pogubljenje električnom stolicom.

Djevojka, sestra Colemanove supruge, ubijena je 1981. godine u svome domu u gradiću Grundyu, a prethodno je silovana. Kasnije je pronađena izbodena i gotovo obezglavljena.

U izvještaju iz Centra forenzičkih znanosti u Torontu zaključuje se kako nema ni najmanjih mogućnosti za sumnju u činjenicu da sperma pronađena u žrtvinom tijelu potječe od Colemana.

Mogućnost da nasumce odabrana osoba, ni na koji način povezana s Rogerom Colemanom,  slučajno ima DNA profil sličan njegovom jest 1 naprema 19 milijuna, navod se u zaključku iz Toronta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je analizom utvrđeno kako je Coleman bio nevin, to bi imalo strahovit utjecaj na odnos Amerikanaca prema najstrožoj kazni.

No, protivnici smrtne kazne godinama se pozivaju na mogućnost pogreške prilikom analiza koje se provode nakon ekshumacije tijela žrtava i osumnjičenih počinitelja, a čije pogubljenje u nekim slučajevima i danas izaziva nedoumice oko njihove krivnje.

I.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara