Virtualno spajanje partenonskog friza

IZLOŽBA virtualne stvarnosti, koja pokazuje kako bi Elginov friz izgledao spojen s ostalim dijelovima s Partenona, otvorena je u ponedjeljak u zgradi Britanskog parlamenta u Londonu, javlja BBC.

Najnovijom tehnologijom simulirano je kako bi skulpture iz 5. stoljeća pr. Kr. izgledale kad bi se spojile s ostatkom Partenonskog friza u Ateni.

Elginov friz izložen je u londonskom British Museumu, ali grčka vlada, uz nekolicinu britanskih parlamentaraca i poznatih ličnosti, zalaže se za povratak umjetnina u Grčku. Jedna od njih je i glumica Vanessa Redgrave, koja je prisustvovala otvorenju izložbe u Portcullis House Britanskog parlamenta.

Britanski parlamentarac Richard Allan, bivši student arheologije, predvodi kampanju u Britaniji i kaže: ´Vrijeme otkucava brzo, a 2004. će oči cijelog svijeta biti uprte u Atenu i Olimpijske igre. Smatramo da je sad važnije nego ikad da se Britanija angažira oko budućeg mjesta izlaganja Partenonskog friza.´

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grčka vlada trenutno gradi Novi muzej Akropole vrijedan 29 milijuna funti koji bi trebao biti završen do Olimpijskih igara. Izložba pod nazivom ´Marbles United´, uključuje kompjutorsku simulaciju šetnje kroz muzej u kojem su okupljeni svi dijelovi friza u vitrinama. Također predstavlja na koji će način različiti dijelovi s Partenona, koji su trenutno razdvojeni između Atene i Londona, doći na isto mjesto.

Virtualnu izložbu predstavio je u Velikoj Britaniji arhitekt novog muzeja Bernard Tschumi tijekom posjeta grčkog ministra kulture Evangelosa Venizelosa. Elginove antičke skulpture koje su nekad ukrašavale Partenon u Ateni pohranjene su u londonskom British Museumu od 1811. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara