Virus slinavke pobjegao iz britanskog laboratorija?

Virus slinavke pobjegao iz britanskog laboratorija?

BRITANSKI stručnjaci su epidemiju slinavke, zbog koje je uništeno nekoliko desetaka grla stoke u Surreyu, povezali s laboratorijem u Pirbrightu, gdje se vrše biotehnološka istraživanja i proizvodi cjepivo za razne stočne bolesti.

U Pirbrightu svoja postrojenja ima privatna tvrtka Merial Animal Health, ali i vladin Institut za zdravlje živoinja (IAH).

Tamo se, između ostalog, proizvodilo i cjepivo za slinavku. Rezultati pretraga pokazuju da je slinavka koja je pogodila farmu u obližnjem Wolford uzrokovana istim sojem virusa koji se koristi za proizvodnju cjepiva.

Pretpostavlja se da je virus iz laboratorija izašao ili kroz ventilaciju ili ga je neoprezni uposlenik sa sobom ponio kući.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slinavka je bezopasna za ljude, ali zato u pravilu izaziva pomor stoke, za što je najbolji primjer upravo Britanija 2001. godine gdje su zbog nje stradali milijuni grla stoke, a britanski farmeri izgubili na milijarde funti štete. Javnosti je ta epidemija bila poznata i po strogim mjerama karantene, s obzirom da su ljudi jedni od kliconoša.

Vlada Gordona Browna je tek oblast oko laboratorija stavila pod karantenu, ali je, kao mjera predostrožnosti, zabranjen izvoz stoke iz Britanije.

D.A.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara