Vis: Zaostala mina turistu raznijela nogu

27-GODIŠNJI Nizozemac Stek Tesse Dieder stao je na paštetu zaostalu od JNA na brdu Hum na otoku Visu i ostao bez potkoljenice lijeve noge. Turist se zaustavio u polju, za koje se mislilo da je razminirano, kako bi gledao požar u Podšiplju.

Nesretni Nizozemac je s djevojkom krenuo prema Humu s kojeg je želio gledati požar koji je bjesnio u Podšiplju. U jednom trenutku oko 19 sati  zagazio je u područje izvan uobičajene pješačke zone, koje nije bilo označeno kao minirano. Tragedija se dogodila otprilike 40 do 50 metara od ograđenog prostora radarske postaje Hrvatske vojske.

Kako je Jutarnjem listu rečeno iz MORH-a, Nizozemcu su u pomoć priskočili pripadnici Oružanih snaga smješteni u radarskoj stanici, te su ga transportnim helikopterom MI8 prebacili u splitsku bolnicu Firule.

Dežurni liječnik kazao je da Nizozemac nije u životnoj opasnosti, ali mu je zbog teških ozljeda  amputirana lijeva noga do potkoljenice.

Glasnogovornica Ministarstva obrane Mirjana Klanac tvrdi da su pripadnici Centra za razminiranje Vis nakon povlačenja JNA s otoka 1992. godine pregledali područje oko radarske postaje, koja se nalazila na istom mjestu kao i danas, u promjeru od 12 do 15 metara od ograde.

Tada je utvrđeno da prostor nije zagađen minsko-eksplozivnim sredstvima, pa su pirotehničari, s obzirom da na tom području nije bilo vojnih djelovanja, zaključili da nema opasnosti od mina.

Požar na južnoj strani otoka Visa kod mjesta Podšpilje buknuo je poslijepodne, a pod kontrolu je stavljen oko 19 sati, otprilike kada je i nizozemski turist stradao.

Ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) Otto Jungwirth danas je rekao da HCR nikad nije imao nikakvih indikatora na temelju kojih bi mogao zaključiti da je na Visu minski sumnjiv prostor.

U telefonskoj izjavi za Hinu Jungwirth je rekao da na otoku Visu, s kojeg se okupatorska JNA povukla 1992., nije bilo nikakvih minskih zapisnika te da tamo nije bila ni bojišnica. Osim toga nikada na Visu nije bilo ni minskih izgreda, rekao je Jungwirth i dodao da HCR taj prostor nije smatrao minski sumnjivim.


Iako se nesreća dogodila kod vojnog radara na Visu, očevid obavlja policija i Ministarstvo unutarnjih poslova jer je sve u nadležnosti civilnih tijela, doznaje se iz Ministarstva obrane.

Glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun je rekao da je ekipa za očevid na mjestu nesreće, a rezultati će biti objavljeni nakon očevida.

Istaknuo je da je ministar unutarnjih poslova naložio svim policijskim upravama da još jednom u suradnji s lokalnom samoupravom i HCR-om provjere stanje obilježenosti minski sumnjiva prostora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara