Više od 20.000 izbjeglica u regiji dobit će trajni smještaj

Više od 20.000 izbjeglica u regiji dobit će trajni smještaj

Ilustracija: Hina

KROZ regionalni projekt stambenog zbrinjavanja izbjeglica pokrenut 2013. dosad je obnovljena 351 stambena jedinica čime će se osigurati trajni smještaj za oko 22 tisuće osoba, podaci su predstavljeni na sjednici skupštine donatora i Upravnog odbora programa održanoj  u Sarajevu.

Program koji je pokrenut kao zajednički projekt četiri države regije te zainteresiranih međunarodnih donatora ima za cilj rješiti pitanje trajnog smještaja za oko 70 tisuća osoba koje su svoje domove morali napustiti tijekom ratova 90-ih godina a godinama nakon toga nisu uspjeli trajno rješiti svoj status.

Programom bi se obnovile porušene kuće ili izgradile nove stambene jedinice za izbjeglice koje su u privremenom smještaju za što je predviđeno izdvajanje oko 160 milijuna eura. Najveći pojedinačni donatori su Europska unija koja je za ove svrhe odlučila izdvojiti 121 milijun eura, SAD su osigurale nešto više od 15 milijuna eura a a još sedam država iznose u rasponu od 500 tisuća do pet milijuna eura.

Regionalni program stambenog zbrinjavanja odnosi se na Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Crnu Goru.

Troškovi stambenog zbrinjavanju izbjeglica u Hrvatskoj procijenjeni su na nešto manje od 19 milijuna eura pri čemu se hrvatska vlada obvezala osigurati oko 4,9 milijuna dok su ostalo donacije.

Nikola Mažar, voditelj hrvatskog Državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, kazao je u Sarajevu kako je rječ o iznimno važnom programu jer je rječ o osiguravaju temeljnih ljudskih prava poput onoga na dom. Pojasnio je kako Hrvatska uz obnovu stambenih jedinica na svom teritoriju pomaže i obnovu kuća hrvatskih prognanika u BiH osiguravanjem građevinskog materijala.

"Dok god ne rješimo posljednji slučaj nitko nema pravo odustati od ovog programa", kazao je Mažar.

Dijelom programa koji se provodi u Hrvatskoj do sada je osiguran smještaj za oko 300 osoba a u tijeku su projekti za smještaj još 200 izbjeglih. Rječ je o izgradnji objekata poput stambene zgrade u Korenici sa 29 stanova, zgrade u Kninu sa 40 stanova te u Benkovcu namijenjene 21 obitelji kao i rekonstrukciji doma za starije i bolnice u Glini koja može zbrinuti 75 štićenika. U program je uključena i kupnja 101 stana

Šef delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark kazao je kao je skrb o zbjeglicama važan pokazatelj spremnosti na suradnju u suočavanju s posljedicama rata koje se i danas osjećaju.

Trajni smještaj i pristojni životi uvjeti za protjerane i izbjegle ključni je cilj programa a onih koji to trebaju je još 98 tisuća samo u BiH, podsjetio je Wigemark.

U okviru programa u BiH jeu tijeku ili je već završena obnova i izgradnja 1800 stambenih jedinica, u Srbiji 4752 a u Crnoj Gori 344.


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara