Više od 4.000 poginulih od početka intifade

BROJ ubijenih u Izraelu i na palestinskim okupiranim područjima od početka Intifade u rujnu 2000., prešao je ovog tjedna 4.000 i nema izgleda za postizanje sporazuma o prekidu krvoprolića.

Mirovne smjernice, posljednji međunarodni mirovni plan pokrenut službeno u lipnju 2003. nije primjenjen, a predviđao je završetak nasilja i prekid židovskog naseljavanja te osnivanje nezavisne palestinske države do 2005. godine.

Ograničeniji plan jednostranog povlačenja iz pojasa Gaze, koji je predložio izraelski premijer Ariel Sharon, naišao je 2. svibnja na referendumu na odbijanje njegove stranke Likud.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U posljednjim, posebno krvavim nasiljima u pojasu Gaze od utorka je poginulo 28 Palestinaca, boraca ili civila i 11 izraelskih vojnika.

Od početka Intifade poginulo je 4.015 osoba, od kojih 3.029 Palestinaca i 916 Izraelaca, objavila je agencija France Presse na tamelju podataka iz palestinskih i izraelskih izvora.

Od početka godine ubijeno je 328 osoba, od kojih 273 Palestinaca i 56 Izraelaca.

Prema statistikama izraelske vojske, 1.000 osoba, uglavnom civila, bili su žrtve palestinskih napada od rujna 2000. među kojima je bilo i stranaca.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara