Više od 50 poginulih od posljedica uragana Katrina

VIŠE od 50 osoba izgubilo je život od posljedica nevremena koje je izazvao uragan Katrina na jugu Sjedinjenih Država, javlja u utorak agencija Associated Press.

Glasnogovornik kriznog centra u okrugu Harrison, Jim Pollard, rekao je da je 50 osoba poginulo u njegovom okrugu, tri osobe poginule su pod srušenim stablima u Mississippiju a dvije u prometnoj nesreći u Alabami.

Strahuje se da bi broj mogao biti veći jer su mnoga stambena područja poplavljena a do stradalih se ne može doći zbog visoke razine vode.

Uragan Katrina u ponedjeljak je bjesnio New Orleansom, praćen olujnim kišama i vjetrom koji je puhao brzinom većom od 200 kilometara na sat, poplavljajući ulice i razbacajući krhotine po gradu.

Na području New Orleansa ekipe za spašavanje su helikopterima evakuirale ljude koji su se zbog podizanja razine vode popeli na krovove kuća

Grad s 1,2 milijuna stanovnika, pošteđen je većih razaranja jer je Katrina prošla malo istočnije i oslabila u satima nakon što je došla do obale. Katrinu su stoga iz oluje 5. kategorije prekvalificirali u oluju 2. kategorije.

Vjetar i kiša su, međutim, bili dovoljno snažni da podižu krovove, drvenu građu i stakla po gradskim ulicama, čupaju drveće pa i savladaju neke od nasipa, izvijestili su mediji.

Predsjednik SAD-a George W. Bush obećao je pomoć regijama pogođenim uraganom, nazvavši Katrinu "opasnom olujom" i ponudivši za žrtve molitve cijele nacije.

S obzirom da dužnosnici službi za izvanredna stanje još mogli izići i procijeniti štete, potpuni opseg šteta nije još poznat ali odmah po prolasku uragana nije bilo izvješća o stradalima. Vjetrovi, i nakon što je smanjena kategorija tog uragana, pušu brzinom većom od 170 kilometara na sat.

New Orleans je najvećim dijelom bio napušten nakon što je oko milijun ljudi po pozivu na evakuaciju napustilo grad.

Grad je u protekla četiri desetljeća uspijevao izbjeći "veliki" uragan, a čini se da je ponovno imao sreću jer je Katrina prije doticaja s kopnom skrenula nešto istočnije, poštedivši grad najjačeg udara.

Uragan je izazvao i veliku materijalnu štetu koja se zasad ne može ni procijeniti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara