Više od 53 tisuće odluka Vrhovnog suda uskoro dostupno javnosti

VIŠE od 53.000 odluka koje je Vrhovni sud donio u posljednjih deset godina uskoro će biti dostupno javnosti putem web stranice tog suda.

Vrhovni sud predstavit će sutra novi sustav objavljivanja sudske prakse putem Interneta. Taj, kako kažu u Vrhovnom sudu, daljnji korak u tehnološkom otvaranju sudske prakse javnosti, olakšat će pristup sudskim odlukama građanima i pravnim stručnjacima.

Na postojećoj web stranici Vrhovnog suda (www.vsrh.hr) bit će dostupno 53.119 odluka donesenih od 1993. Stranica će se stalno dopunjavati novim odlukama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Neke odluke, zanimljive za javnost, i do sada su objavljivane na web stranici, a zainteresirani su ih mogli dobiti na uvid.

Novi sustav objavljivanja sudske prakse pripremljen je u sklopu projekta "Obnova 1999. - sudstvo i pravni fakulteti" uz financijsku potporu Europske unije i stručnu suradnju nizozemskog Asser instituta.

Radi zaštite privatnosti osoba koje sudjeluju u sudskom postupku u tijeku je postupak uklanjanja imena stranaka i drugih osobnih podataka iz sudskih presuda. Do sada je tako obrađeno više do pola odluka koje će biti objavljene, a kada taj postupak bude dovršene i nakon probnog rada web stranice unutar Vrhovnog suda omogućit će se njihova popuna dostupnost javnosti.

Vrhovni sud i dalje će nastaviti dosadašnju tradiciju objavljivanja sudske prakse u pisanom obliku u Zbornika odluka koji će također biti dostupan na Internetu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara