Više od deset tisuća mrtvih u Japanu, šteta se procjenjuje na 34,6 milijardi dolara

Foto: AFP

ŽRTVE japanske katastrofe zbrajat će se još danima. Prema novim podacima Japanske meteorološke agencija, kako javlja CNN, magnituda potresa bila je čak 9 stupnjeva, a ne 8,9 kako je dosad objavljeno.

Također, agencija dodaje kako su u idućih par dana mogući novi snažni potres u regiji, magnitude iznad sedam stupnjeva. U posljednja dva dana Japan je zatreslo više od 250 potresa, od kojih je pet bilo jačih od 6 stupnjeva po Richteru.

Japanska meteorološka agencija predviđa da bi u sljedeća tri dana jak potres mogao pogoditi regiju Tokija. Francuska je zato danas pozvala svoje državljane dda napuste Tokio.

Broj žrtava sve više raste

Službeno je potvrđeno da je poginulo 1800 osoba, a policija pretpostavlja da bi broj žrtava mogao biti i veći od deset tisuća. Šef lokalne policije u izjavi za japansku televiziju rekao je kako bi samo u pokrajini Miyagi broj žrtava mogao biti oko deset tisuća.

Broj nestalih je i dalje velik, samo u pokrajini Fukushima nestalo je 1167 osoba. U spašavanju sudjeluje više od sto tisuća vojnika, a do sada je spašeno oko tri tisuće ljudi. Pristižu i spasilačke ekipe iz cijelog svijeta. Neki dijelovi grada Sendai potpuno su sravnjeni sa zemljom, a isto je i s gradom Minamisome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema pisanju CNN-a, akcije spašavanja uglavnom završavaju razočaravajuće, većina pronađenih nestalih u katastrofi koja je pogodila Japan, budu pronađeni mrtvi.

Ipak, ne završavaju sve priče o spašavanju nesretno. Tako je jučer, tri dana od razornog potresa, iz mora izvučen 60-godišnji Hiromitsu Shinkawa, jedan od stanovnika grada Minamisome.

Muškarac je plutao na komadu krova svoje kuće, 15 kilometara od obale, kada su ga ugledali spasitelji. Kako je ispričao, vratio se sa suprugom nakon potresa u kuću pokupiti što im treba kada je naišao tsunami. Uhvatio se za komad krova i tako se spasio. Njegova supruga nije preživjela.

Probudio se vulkan Shinmoedake

Na jugozapadu Japana probudio se i vulkan Shinmoedake. Vulkan izbacuje pepeo i stijene do četiri kilometra u vis, a vlasti su izdale upozorenje i zabranile pristup planini. Posljednja vulkanska aktivnost prije današnje zabilježena je 1. ožujka i nije poznato je li erupcija izazvana jakim potresom. Vulkan je mirovao 52 godine prije toga.

Danas je priopćeno i kako će se, s ciljem štednje, započeti s povremenim redukcijama struje koja započinju već sutra. Isključenja će trajati po tri sata.

Milijuni ljudi su bez struje i vode, i trebat će dani se električna energija vrati u domove Japanaca. Proizvođači automobila Toyota, Honda i Nissan od ponedjeljka će obustaviti proizvodnju do daljnjega.

UN danas je izvijestio kako je u posljednja tri dana u Japanu evakuirano oko 690.000 ljudi. Njih oko 380.000 evakuirano je iz najteže pogođenih područja te su smješteni u 2.050 prihvatnih centara. U krugu 20 kilometara oko nuklearke Fukushima evakuirano je 210.000 ljudi.

U akcijama spašavanja sudjeluju ekipe iz cijelog svijeta, a operacije ugrožavaju brojni potresi, uzbune za tsunami i požari.

Spasioci su do sada uspjeli spasiti tri tisuće ljudi, a tisuće se vode kao nestali. Strahuje se da je poginulo više od deset tisuća ljudi.

Tisuće kuća su bez električne energije i plina. Štete bi osiguravajuća društva mogla stajati 34,6 milijardi dolara, prema procjeni AIR Worldwidea, specijaliziranog za procjene opasnosti. Tvrtka ističe da njihova procjena ne uzima u obzir štete koje je izazvao tsunami koje je uslijedio nakon potresa magnitude 8,9.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara