Više od dva sata dnevno gledanja televizije uzrokuje pretilost i potiče na pušenje

DJECA i adolescenti koji gledaju televiziju dnevno dva sata i više imaju povećan rizik od toga da postanu pretili ili da počnu pušiti te da imaju povišenu razinu kolesterola u djetinjstvu što može postati dugoročni zdravstveni problem.

To je zaključak znanstvenika koji su na Novom Zelandu proveli istraživanje čiji su rezultati objavljeni u britanskom medicinskom časopisu "The Lancet".

Prema prijašnjim istraživanjima utvrđena je veza između televizije i loših zdravstvenih učinaka poput pretilosti i povišene razine kolesterola.

Robert Hancox sa sveučilišta Otago na Novom Zelandu i njegove kolege ispitali su oko 1.000 djece rođene u Dunedinu na Novom Zelandu 1972. i 1973. godine prateći njihov razvoj do dobi od 26 godina.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom ispitivanja djeca i roditelji su podnosili izvješće o trajanju gledanja televizije.

Tjelesni indeks težine (BMI), krvni tlak, razina kolesterola i stanje krvožilnog sustava utvrđeni su kada su napuniil 26 godina života.

Jasna je veza utvrđena između dugotrajnog gledanja televizije (više od dva sata dnevno) među djecom i adolescentima te povećanog indeksa tjelesne težine, povišene razine kolesterola, učestalog pušenja i lošeg stanja krvožilnog sustava.

No, nije utvrđena veza između gledanja televizije i krvnog tlaka, piše "The Lancet".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara