Više od milijun Kineza potpisalo antijapansku peticiju na internetu

VIŠE od milijun Kineza potpisalo je peticiju na internetu u kojoj se od Japana traži da isplati odštetu i ispriča se kineskim žrtvama koje su stradale od kemijskog oružja koje je nakon Drugog svjetskog rata ostavila japanska vojska, rekli su u srijedu organizatori peticije.

Peticija, koju je na nekoliko internet stranica potpisalo 1,12 milijuna Kineza, mogla bi potaknuti antijapanske osjećaje i ojačati poziciju Pekinga u pregovorima s Tokijom.

Šestero aktivista namjerava predati peticiju japanskom veleposlaniku u Pekingu, rekli su organizatori, dodajući da je reagiranje na poziv za potpisivanje peticije dosad bez presedana u kineskoj povijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U peticiji se traži japanska isprika, odšteta žrtvama, te uklanjanje i uništavanje kemijskog oružja koje je japanska imperijalna vojska ostavila u Kini na kraju Drugog svjetskog rata.

"Japanska vlada odbija priznati krivnju. Ona ista tako ne želi ukloniti preostalo oružje kako bi se spriječile buduće žrtve", rekao je Zhou Wenbo, glasnogovornik skupine koja je organizirala peticiju.

Japan se suočava s kritikama i sudskim tužbama zbog toga što je ostavio oko 700,000 komada kemijskog oružja u Kini. Kineski aktivisti tvrde da je ostavljeno oko 2 milijuna komada takvog oružja.

Kineski mediji objavili su da je od 1945. godine ostavljeno kemijsko oružje ubilo oko 2,000 Kineza.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara