Više od Thompsonovih albuma ljude zanima kako je uspio poništiti brak s Danijelom

Više od Thompsonovih albuma ljude zanima kako je uspio poništiti brak s Danijelom

OSIM po svojim pjesmama, Marko Perković Thompson svojevremeno je postao poznat i po tome što je jedan od rijetkih Hrvata kojemu je pošlo za rukom poništiti crkveno sklopljeni brak. Kako je Crkva vrlo rigorozna po tom pitanju, nije ni čudno da su se mnogi počeli pitati kako netko, pogotovo kada se radi o osobi koja uporno svoju vjeru stavlja u prvi plan, može i po drugi put sklopiti crkveni brak. Stvari oko pjevačeva vjenčanja prilično su bile nejasne, a njegov se slučaj s vremena na vrijeme svejedno iznova potegne, na ovaj ili onaj način.

Ovaj put raspravu je potegnula izjava iz Međubiskupijskog suda u Zagrebu, koji piše o slučajevima crkvenih parnica o ništavnosti ženidbe te zaključuje da nijedna estradna zvijezda od 1999. godine kod njih do danas nije dobila razvod.

"Na crkvenim sudovima slučajevi poznatih osoba veoma su rijetki. Npr. naš Sud, od osnutka 1999. pa do danas, koji pokriva dvije trećine hrvatske populacije, nije nijednoj iznimno popularnoj osobi u Hrvatskoj, estradnoj ili nekoj drugoj, utvrdio nevaljanost crkveno sklopljene ženidbe", službena je to izjava Međubiskupijskog suda u Zagrebu, a koja se može pročitati na njihovim nedavno pokrenutim web stranicama, kao odgovor na pitanje "Kako to da se u medijima čuje: 'tko je popularan, u prijateljskim odnosima sa crkvenim uglednicima ili ima mnogo novaca, taj ima izgleda da dobije poništenje crkvene ženidbe', a što će biti sa mnom, običnim vjernikom?"

Štoviše, kler kaže kako se u slučajevima crkvene rastave poznatih pjevača u medijima moglo "slušati i čitati priča puna nedobronamjernih insinuacija, neistina i kleveta".

Dvostruko crkveno vjenčanje

Stoga činjenica da je Marko Perković Thompson mogao drugi puta organizirati vjenčanje u Crkvi krajnje je upitno. Perković se, naime, oženio po drugi puta na Valentinovo 14. veljače 2006. godine u crkvi Sv. Ilije u Kljacima nedaleko Čavoglava.

Vjenčao ih je Markov prijatelj fra Ilija Mikulić, ujedno i župnik buduće crkve Hrvatskih mučenika u Čavoglavama, kojoj Thompson već godinama donira sredstva za obnovu. Prema vlastitom priznanju, Perković je dobio poništenje crkvenog braka od svoje bivše žene Danijele Martinović, neposredno prije, na Božić 2005. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na crkvenim sudovima slučajevi poznatih osoba veoma su rijetki"

"Ne razumijem razloge zašto vas zanimaju privatni detalji crkvenog vjenčanja Marka Perkovića Thompsona? To je njegova privatna stvar! Ljude više zanima priča o Thompsonovim albumima i i o atmosferi na njegovim koncertima koja je fantastična", bio je odgovor Thompsonove menadžerice, Dijane Tičić, na pitanje kako je bilo moguće drugo crkveno vjenčanje, odnosno od koga je Thompson dobio razvod, ako ga je uopće i dobio.  

No, zanimljivo je kako je uopće Crkva u Hrvata došla u poziciju dati izjavu o poništenjima crkvenih brakova poznatih osoba. Naime, zbog porasta broja vjernika koji iz različitih razloga traže informacije o kanonskim razlozima ništavosti ženidbe,  Međubiskupijski sudovi u Zagrebu pokrenuli su prije nekoliko dana internet stranicu www.medjubiskupijski-sud-zagreb.net. Putem web-stranice koju je izradio Glas Koncila zainteresirani mogu dobiti informacije o radu Suda te o postupku proglašenja ništavosti ženidbe

Osim dugačkog objašnjenja "kanonskog prava" o ništavnosti ženidbe, posebno je važan dio koji odgovara na "najčešća pitanja vjernika". Tako je među tridesetak "učestalih" pitanja jedino bilo sljedeće: "Kako to da se u medijima čuje: 'tko je popularan, u prijateljskim odnosima s crkvenim uglednicima ili ima mnogo novaca, taj ima izgleda da dobije poništenje crkvene ženidbe', a što će biti sa mnom, običnim vjernikom?"

U podužem odgovoru crkveni velikodostojnici objašnjavaju: "Zainteresirane stranke za postupak proglašenja ništavosti ženidbe često spominju jedan slučaj dvoje pjevača o kojima se nedavno u sredstvima društvenoga priopćavanja mogla gledati, slušati i čitati priča puna nedobronamjernih insinuacija, neistinâ i klevetâ. Slučaj pojedinih poznatih osoba mediji često znaju zaviti u ovitak slobode novinarskog mišljenja ili čak umjetničkog izraza. Na crkvenim sudovima slučajevi poznatih osoba veoma su rijetki. Npr. naš Sud, od osnutka 1999. pa do danas, koji pokriva dvije trećine hrvatske populacije, nije nijednoj iznimno popularnoj osobi u Hrvatskoj, estradnoj ili nekoj drugoj, utvrdio nevaljanost crkveno sklopljene ženidbe."

Zašto Crkva ide tako daleko?

No, onda je sasvim nerazumljivo zašto Sud u Zagrebu decidirano spominje slučaj pjevača koji su tražili razvod, pri čemu u odgovoru daju naslutiti kako u cijelom slučaju ima neistina, upućujući pritom vjernike na to da su svi isti.  

Ilko Ćimić
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara