Više tisuća Šijita u maršu prema Bagdadu traže prijevremene izbore

DESECI tisuća muslimanskih Šijita u ponedjeljak je marširalo prema Bagdadu tražeći prijevremene izbore, što je i najveći javni nastup Šijita kao političke snage nakon pada dominantnog sunitskog režima Saddama Husseina.

Svrha prosvjeda je bila slanje poruke UN-u i Bijeloj kući da Šijiti neće prihvatiti američku formulu prijenosa vlasti 1. srpnja putem biranja na regionalnim izborima umjesto, kako traže šijitski svećenici, izravnim glasovanjem.

Nekoliko sati nakon marša, američki i irački dužnosnici zatražili su od UN-a da pošalje tim stručnjaka kako bi utvrdili postoji li mogućnost održavanja izbora u Iraku. Generalni sekretar UN-a Kofi Annan najavio je sklonost spram tom prijedlogu, ali i zatražio detaljno izvješće. Izjavio je kako se nada da će odluku donijeti uskoro.

"Oko izbora, i prije sam rekao kako ne vjerujem da ima dovoljno vremena do svibnja za održavanje izbora. No, tim stručnjaka će otići tamo i provjeriti, pa će me izvijestiti", rekao je Annan novinarima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosvjednici, kojih je po novinarskim procjenama bilo oko 100 tisuća, nosili su plakate s likom ajatolaha Ali al-Husseini al-Sistanija, najutjecajnijeg šijitskog svećenika, čije protivljenje američkom planu prijeti odgodi krajnjeg roka za prekid okupacije Iraka 1. srpnja.

Prema procjenama, Šijiti obuhvaćaju oko 60 posto od ukupno 25 milijuna Iračana.

(Hina) tr tr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara