VISIANIJEVA ´FLORA DALMATICA´ TISKANA PRIJE 160 GODINA

malo se tko sjeća da je prije 160 godina, dakle 1842. godine tiskano životno djelo genijalnog šibenskog botaničara Roberta Visianija (1800.1878.) ´Flora Dalmatica´!

Robert Visiani - Šibenčanin, blistava je pojava u prirodnoj znanosti 19. stoljeća, stoji u napisu objavljenom u ´Šibenskom listu´. Rođen je 9. travnja 1800. godine. Godine 1817. upisao se na Medicinski fakultet Sveučilišta u Padovi, a već 1822. profesor Bonato uzima Visianija za svog asistenta. U to vrijeme započinju i njegova intenzivna istraživanja dalmatinske flore. Godine 1927. vraća se na južnu jadransku obalu, te službuje kao liječnik i kirurg u Kotoru, zatim u Drnišu i Budvi. Prvu knjigu ´Flora Dalmatica´ tiskao je 1842., drugu 1847. i treću 1852. godine u Leipzigu. Ta ga je knjiga uzdigla u krug genijalnih botaničara 19. stoljeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Visianijevu privrženost rodnom gradu posvjedočuje i činjenica da je uz svoje ime često dodavao pridjevak Šibenčanin (Sibenicensis), te brojna dobročinstva što ih je učinio Šibeniku i Šibenčanima. Umro je u Padovi 1878., a oporukom je izrazio želju da poput svog sugrađanina Fausta Vrančića nađe ´vječni počinak među svojom rodbinom, prijateljima i sugrađanima´.

Znameniti šibenski botaničar Robert Visiani pokopan je na groblju sv. Ane. Zanimljivo je da mu na kamenom sarkofagu u kojemu počivaju njegovi zemni ostaci piše: FLORA DALMATICA.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara