VISKOVIĆ: MINISTAR KULTURE PRIMIO UREDNIŠTVO "HRVATSKOGA SLOVA", A NAŠE IZASLANSTVO JOŠ NIJE

Ministar kulture na početku je mandata primio uredništvo "Hrvatskoga slova", a naše izaslanstvo još nije, pa se pitamo je li on ministar cjelokupne kulture ili samo "Hrvatskoga slova", izjavio je danas na konferenciji za novinare predsjednik Hrvatskoga društva pisaca (HDP) Velimir Visković.

Za održavanje svake tribine moramo pisati molbu Klovićevim dvorima da nam ustupe prostor za korištenje, rekao je Visković i dodao kako im Klovićevi dvori prijete iseljavanjem iz prostora u kojem su dosad održavali tribine.

On je predložio da se taj prostor, po uzoru na prostor u Društvu hrvatskih književnika, pretvori u restoran.

Na novinarski upit tko je vlasnik tog prostora, Visković je odgovorio kako je Grad Zagreb prostor dao Klovićevim dvorima, a Dvori su pod ingerencijom Ministarstva kulture.

Potpredsjednika HDP-a Nenad Popović dodao kako su Klovićevi dvori najveća sramota jer zjape potpuno prazni.

Sat korištenja takvoga prostora u središtu Zagreba stoji 700 kuna, rekao je Popović zapitavši se odakle im toliki novci.

Popović je na konferenciji također govorio o predstavljanju književnika tog društva u Berlinu koji su čitali dijelove svojih književnih uradaka u Galerie am Holtzendorfplatzu i kulturnom centru Sued Ost Europa Kultur.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Svoja su djela čitali Boris Dežulović, Đermano Senjanović, Tatjana Gromača, Zoran Ferić i Jurica Pavičić.

Prve večeri u publici su bili poznati urednici, kritičari, prevoditelji, književni agenti i diplomatsko osoblje iz hrvatskoga veleposlanstva u Berlinu, istaknuo je Popović i dodao kako su druge večeri književnici svoja djela čitali na hrvatskom jeziku za auditorij sastavljen od ljudi iz bivše Jugoslavije.

Neki su bili iznenađeni našom literaturom, rekao je, komentirajući nastup u Berlinu, potpredsjednik HDP-a Zoran Ferić.

Predsjednica hrvatskoga PEN-a Sibila Petlevska najavila je održavanje književnoga festivala "Književnost uživo" u studenom, na koji će pokušati dovesti ugledne strane pisce kao što su Herta Mueller iz Njemačke.

Tajnik HDP-a Miloš Đurđević govorio je o nakladničkoj djelatnosti Društva koje pod nazivom "Kornjača" priprema tiskanje časopisa za poeziju. On je, među ostalim, najavio objavljivanje antologije srpskoga pjesništva devedesetih godina.

Predsjednik HDP-a Velimir Visković na to je dodao kako Društvo priprema i pokretanje časopisa za najmlađe pisce, a vodilo bi ga bivše uredništvo raspuštenoga kaptolskog časopisa "Puls".

(Hina) xmk ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara