Visoki ledeni tornjevi na Marsu možda skrivaju život

VISOKI ledeni tornjevi pokraj vulkana na Marsu mogli bi biti najbolje mjesto za traženje života na crvenom planetu, tvrdi australski geolog.

Nick Hoffman sa sveučilišta u Melbourneu kaže da posljednji snimci koje je snimila sonda Mars Odyssey otkrivaju zanimljiva mjesta u području nizine Hellas koja podsjećaju na ledene tornjeve na Antarktici gdje oblici bakterija žive od kemijske energije.

Baš ta mjesta, misli Hoffman, mogla bi biti dobra za pronalaženje života na Marsu.

"Ja osobno ne vjerujem da je moguće pronaći žive organizme na Marsu, ali bez obzira na to, ti ledeni tornjevi vjerojatno su najbolja mjesta za traženje života na tom planetu", rekao je.

Hoffman je zajedno s američkim znanstvenikom Philom Kyleom proveo istraživanje koje se temelji na snimkama NASA-e i istraživanju vulkana Erebus na antarktičkom otoku Ross. Rezultati tog istraživanja predstavljeni su na 6. međunarodnoj konferenciji o Marsu održanoj u Pasadeni u Kaliforniji.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na antarktičkom otoku Ross, para iz vulkana pada izravno na led i kada dolazi u dodir s hladnim zrakom stvara visoke uske "dimnjake" u kojima mikroklima omogućava život bakterijama.

"Na Marsu bi slične strukture mogle omogućiti život potencijalnim mikroorganizmima", kaže Hoffman ponovno ističući sumnju u mogućnost pronalaženja života na tom planetu.

Sljedeće dvije sonde koje će na Mars poslati NASA i Europska svemirska agencija neće istraživati područje u blizini Hellasa.

Znanstvenici se nadaju da će pronaći dokaze da je tekuća voda jednom postojala na Marsu.

Područje Hellasa najniža je točka na Marsu i ima najviši tlak zraka, što je preduvjet za tekuću vodu. U drugim područjima atmosfera je tako rijetka da voda ne može opstati, tako da se zagrijani led odmah pretvara u paru i ne pojavljuje se u tekućem obliku.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara