Visoki policijski dužnosnici umiješani u masakr u Srebrenici

NAJMANJE dvojica sadašnjih visokih dužnosnika obavještajnih službi i policije Bosne i Hercegovine odnosno Republike Srpske na popisu su osoba koje su izravno sudjelovale u masakru nad Bošjacima Srebrenice počinjenom u srpnju 1995. godine, tvrde u petak sarajevski mediji.

Posebno povjerenstvo Vlade Republike Srpske zaduženo za istragu o zbivanjima u Srebrenici prošlog je tjedna Uredu Visokog predstavnika za BiH (OHR) dostavilo popis koji sadrži imena 892 osobe povezane s masovnim ubojstvima Bošnjaka u srebeničkoj enklavi nakon što su je zauzele postrojbe pod zapovjedništvom Ratka Mladića.

Te osobe koje bi sada trebale biti predmetom istrage državnog Tužiteljstva navodno su još uvijek namještenici u tijelima vlasti, uključujući tu i policiju.

Sarajevsko "Oslobođenje" tvrdi kako su među njima i aktualni zamjenik ravnatelja Obavještajno-sigurnosne službe BiH (OSA) Risto Zarić te ravnatelj Uprave policije MUP-a RS Dragomir Andan.

"Slobodna Bosna" navodi kako je među osumnjičenim za počinjene zločine u Srebrenici i Siniša Karan, načelnik odjela za financijsko-obavještajne poslove u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA).

Prema navodima ovog lista, Zarić je tijekom zbivanja u Srebrenici djelovao kao pripadnik tadašnje Službe državne sigurnosti (SDS) i bio je raspoređen u obližnjem Zvorniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navodeći kako je riječ o osobi koja je tada bila ključna za održavanje veze sa srbijanskim SDS-om, sarajevski tjednik ističe kako je on morao znati za zločine te da je vjerojatno sudjelovao u njihovu prikrivanju.

Risto Zarić je nakon rata godinama obnašao dužnost ravnatelja obavještajne službe RS a mediji su ga često optuživali da tu poziciju koristi kako bi pomagao skrivanje optuženih za ratne zločine, uključujući Radovana Karadžića.

Dragomir Andan koji je za ravnatelja policije RS izabran prije nepuna dva mjeseca, prije toga je bio na čelu policije Istočnog Sarajeva. U vrijeme pada Srebrenice on je kao policijski dužnosnik boravio u Bijeljini odakle je vođen dio operacija čiji je cilj bio zauzimanje srebreničke enklave. Andan je navodno tijekom rata blisko surađivao s Ljubišom Bearom, ključnim Mladićevim čovjekom za sigurnost, kojega je zbog ratnih zločina optužio Haaški tribunal.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara